ÜRO mõistis hukka Iisraeli sõjakuriteod Gazas

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väidetavalt kasutas Iisraeli armee Gaza sõjakäigu ajal ka valget fosforit, mis on Genfi konventsiooniga keelatud.
Väidetavalt kasutas Iisraeli armee Gaza sõjakäigu ajal ka valget fosforit, mis on Genfi konventsiooniga keelatud. Foto: AFP / Scanpix

ÜRO uurimisgrupi esimees mõistis hukka Gaza maakitsusel läbiviidud sõjalise operatsiooni käigus toime pandud Iisraeli armee sõjakuriteod. ÜRO hinnangul on võimalik, et mõlemad pooled sooritasid inimsusevastaseid kuritegusid. 


ÜRO sõjakuritegude peaprokuröri Richard Goldstone´i kinnitusel panid juudiriigi sõdurid toime mitmeid sõjaroimasid ja võimalik, et ka inimsusevastaseid kuritegusid, kui nad kaheksa kuu eest Palestiina islamistliku äärmusrühmituse Hamas kontrollitavale Gaza maaribale tungisid, vahendas AFP.

Neljaliikmelise uurimiskomisjoni 600-leheküljelisest raportist selgub, et Iisrael rikkus ka rahvusvahelist humanitaarseadust, lisaks sellele mõistsid raportöörid hukka juudiriigi ebaproportsionaalse jõukasutuse.

Iisraeli välisministeerium lükkas ÜRO kriitika tagasi ja kinnitas, et uurimus on ühepoolne.

ÜRO raportööride andmel hukkus 22 päeva kestnud operatsiooni Valatud Tina käigus hinnanguliselt 1440 ja sai viga umbes 5500 palestiinlast, kellest paljud olid süütud tsiviilisikud. Iisraeli väitel hukkus aga 1166 inimest, kellest 295 olid tsiviilisikud.

Sõjategevuse käigus hukkus ka kümme Iisraeli sõdurit ning Hamasi raketirünnakutes kolm juudiriigi tsiviilisikut. ÜRO raport mõistis raketirünnakud Iisraeli territooriumile hukka, nimetades äärmuslaste rünnakuid tsiviilobjektidele võimalikuks inimsusevastaseks kuriteoks, vahendas BBC News.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles