Maailma kiireim loom võib Indias taas elupaiga leida

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
India soovib gepardid uuesti ellu äratada.
India soovib gepardid uuesti ellu äratada. Foto: Reuters / Scanpix

India soovib oma rohumaadele tagasi tuua gepardi, kes ligi poole sajandi eest karjakasvatajatele jalgu jäi ja Aasia lõunaosas välja suri.


Samasugune jõupingutus tehti viimati 1970ndatel, kui India pidas läbirääkimisi Iraaniga, kuid kõnelused katkesid, kui islamirevolutsiooni käigus kukutati Iraani konstitutsiooniline monarh, kelle asemel hakkas islamivabariiki juhtima ajatolla Khomeini, kirjutas BBC News.

Hiljuti kohtusid loodusametnikud, gepardieksperdid ja looduskaitsjad üle kogu maailma, et arutada kaslaste sugukonda kuuluva imetaja ümberasustamist. Võimalike asupaikadena kaalutakse Rajasthani, Madhya Pradeshi, Gujarati ja Chhattisgarhi osariigi rahvusparke. Neid piirkondi on kavas uurida, et välja selgitada nende sobivus gepardi võimaliku elupaigana.

Ilmselt peab India loomad hankima Aafrikast, sest Iraani alamliigi arvukus on islamivabariigis langenud alla saja isendi ja kardetakse, et loomad võivad hoolimata rangetest kaitsemeetmetest asurkonna väiksuse tõttu välja surra. Aafrika kasuks räägib ka asjaolu, et suurem osa umbes 10 000 maailma gepardist elab just Mustal Mandril.

Ühendriikide geeniteadlase Spehen O´Brieni sõnul on geneetiline sarnasus Iraani ja Aafrika gepardi vahel väga suur, mistõttu ei tohiks Aafrika gepardil India eluoluga kohanemisel probleeme tekkida.

Gepardite kaitsefondi asutaja Laurie Markeri sõnul pole gepardite ümberasustamine Indiasse lihtne ülesanne, kuid see on teostatav. «Meil on selleks vajalikud teadmised,» kinnitas Marker, kelle teatel aitavad gepardid taastada rohumaade ökosüsteemi tasakaalu.

Siiski on paljud juhtivad loomakaitsjad ümberasustamise osas skeptilised. Nad kardavad, et gepardite elamistingimused ei vasta ootustele ja nad suletakse kinnistesse «vabaõhuloomaaedadesse». Nende sõnul ei saa ilma looduslikke elupaiku taastamata ja sobilike saakloomadeta gepardi populatsiooni taastada.

Täiskasvanud gepard vajab ekspertide kinnitusel vähemalt 50-80 antiloobi suurusega saaklooma aastas, Indias sobiksid gepardile toiduks kitsed ja gasellid.

India on ka varem väljasurnud liike ümber asustanud. Näiteks 50ndatel toodi Chandraprabha kaitsealale taas lõvid, kuid see algatus ei kandnud vilja. 20ndatel üritati sama teha tiigriga, kuid 50ndate lõpuks polnud neist enam ühtegi elus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles