Clinton: uus raketikilp kaitseb Ida-Euroopat paremini

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi välisminister Carl Bildt koos oma USA kolleegi Hillary Clintoniga eile New Yorgis.
Rootsi välisminister Carl Bildt koos oma USA kolleegi Hillary Clintoniga eile New Yorgis. Foto: AFP / Scanpix

USA välisminister Hillary Clinton ütles eilsel kohtumisel NATO välisministritega, et Washingtoni otsuse põhjuseks loobuda raketikilbi osiste paigutamisest Ida-Euroopasse ei olnud Venemaa vastuseis, vaid uue kavandatava süsteemi parem kaitsevõime.


Sellest teatas kohtumisel osalenud Leedu välisminister Vygaudas Ušackas.

Raketikilp oli peateemaks Clintoni korraldatud õhtusöögil ÜRO Peaassambleel osalevatele NATO välisministritele, mis leidis aset teisipäeva õhtul New Yorgis.

«Clinton osutas, et USA administratsiooni otsust mõjutas Iraanist lähtuvate ohtude iseloom, mitte Venemaa suhtumine. Ta ütles, et uus süsteem garanteerib parema kaitse Kesk- ja Ida-Euroopa riikidele,» ütles Ušackas pärast õhtusööki telefonitsi BNSile.

Tema sõnul õhutas USA välisminister NATO peasekretäri kiirendama kaitseplaanide ettevalmistamist kõigile alliansi liikmetele.

Ušackase sõnul märkas ta, et USA administratsiooni otsus vaadata üle raketikilbi kava tekitas vastuolulisi reaktsioone nii Leedus kui ülejäänud Kesk-Euroopas, tõstatades avalikkuses küsimusi USA poolt liitlaste ees võetud kohustuste usaldusväärsusest.

«Ma ütlesin, et põhjalikumaid selgitusi on vaja mitte üksnes diplomaatilisi kanaleid mööda, vaid ka Kesk- ja Ida-Euroopa kodanikele, mis puudutaksid otsuseid, eesmärke ja oodatavaid tulemusi,» osutas ta.

USA president Barack Obama teatas eelmisel nädalal, et USA-Vene suhteid halvendanud kava paigutada Ühendriikide raketikilbi osised Euroopasse asendatakse mobiilse süsteemiga, mille sihiks on Iraani lühi- ja keskmaaraketid.

BNSi käsutuses olevate mitteametlike andmete kohaselt külastab tuleva nädala lõpul Vilniust USA kaitseministri Robert Gatesi asetäitja, et selgitada Leedu juhtkonnale uut kaitseplaani.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles