Vatikan sattus holokausti eitamise skandaalis taas tule alla

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Richard Williamson.
Richard Williamson. Foto: Reuters / Scanpix

Stockholmi katoliku kiriku piiskopi sõnul teavitas ta Vatikani juba enne seda, kui paavst holokausti täit ulatust eitanud piiskopi Richard Willamsoni teenistuskeelu tühistas. 


Rootsi piiskop Anders Arborelius kinnitas täna piiskopkonna internetileheküljel avaldatud teates, et Willamson eitas gaasikambrite olemasolu juba kaks kuud enne skandaali puhkemist Rootsi riigitelevisioonis SVT eetrisse jõudnud intervjuus. Arboreliuse sõnul teavitas ta sellest koheselt ka Vatikani, vahendas AFP.

«Ma usun, et gaasikambreid polnud olemas... Ma usun, et 200 000 kuni 300 000 juuti hukkus natside koonduslaagrites, kuid mitte ükski neist gaasikambris.[...] See kõik on vale, vale, vale!» ütles Willamson intervjuus, mis salvestati mullu novembris ja läks eetrisse 21. jaanuaril.

See seab uude valgusesse paavst Benedictus XVI öeldu, sest kirikupea kinnitusel polnud Vatikan Willamsoni seisukohtadest teadlik, kui ta otsustas 24. jaanuaril tühistada Willamsonile määratud teenistuskeelu.

20 aasta eest karistas peapiiskop nelja kirikukogu otsuseid eiranud piiskoppi teenistuskeeluga. Piiskopid, kelle hulgas oli ka inglane Williamson, lasid end ametisse pühitseda ilma vajaliku paavsti nõusolekuta. Hiljem olid nad valmis kirikukogu otsuseid tunnustama ja paavst otsustas nad teenistuskeelust vabastada.

Paavsti otsus Willamson rehabiliteerida tõi kaasa valju pahameele juutide seas. Iisraeli sõnul nurjas paavsti otsus koguni katoliku kiriku ja juutide dialoogi vallas poole sajandi jooksul saavutatu

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles