Advokaat: Arctic Sea meeskond võttis nn piraadid hästi vastu

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaubalaev Arctic Sea.
Kaubalaev Arctic Sea. Foto: SCANPIX

Advokaadi sõnul olid Arctic Sea väidetavad kaaperdajad kaubalaeva pardal tegelikult vägagi teretulnud.


Dmitri Bartenevit esindav Konstantin Baranovski teatas

BBC

-le, et mehed olid testinud väikese paadi navigatsioonisüsteemi.

Nad sattusid Läänemerel hätta ja kaubalaev võttis merehädalised pardale, rääkis advokaat.

Venemaa Musta mere laevastiku vahilaev Ladnõi võttis arvatavad piraadid augusti keskel kinni ja toimetas Moskvasse. Kaheksat meest süüdistatakse inimröövis ja kaubalaeva kaaperdamises.

Advokaadi väitel võeti hädalisi hästi vastu, kuna sarnaselt laeva meeskonnaga oli tegemist venelastega. Meestele pakuti viina ja neil lubati kasutada laeva jõusaali.

Esimesel ööl peetud peole järgnes teisigi ja seda laeva teekonnal Läänemerelt läbi Inglise Kanali otse Atlandi ookeanile, rääkis Baranovski.

Atlandil Roheneemesaarte juures võeti kaheksa meest kinni kui oletatavad kaaperdajad.

Meeste saatuslik merereis oli alanud 24. juuli hommikul Eesti rannikult Zodiaci kummipaadiga. Bartenevi jutu järgi kavatsesid nad enne keskkonnaalast tööd testida navigatsioonisüsteemi.

Bartenev oli selgesõnaliselt öelnud oma advokaadile, et ta ei avalikustaks laevaomaniku nime meediale.

«Selle juhtumi juures on oluline, et omanik räägiks tõtt sellest, mida Dmitri ja veel seitse meest merel tegid,» selgitas Baranovski. «Tema (kummipaadi omanik) palus neil merele minna.»

Meeste jutu järgi muutus ilm Läänemerel halvaks ja paadi navigatsioonisüsteem läks rikki. Nad eksisid ära ja Arctic Sea võttis hädalised oma pardale.

Advokaadi sõnul hakkasid mehed muretsema sihtkoha pärast ja ka seetõttu, et laev ei pööranud sisse mitte ühtegi sadamasse. Tegelikult tahtsid mehed Eestisse tagasi pääseda, lisas advokaat.

Arctic Sea meeskond oli kohe alguses öelnud, et nende teekond viib Põhja-Aafrikasse.

Arvatavaid kaaperdajaid ootab enam kui 20-aastane vangistus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles