Obama juhib ÜRO Julgeolekunõukogu ajaloolist istungit

LETA/REUTERS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Barack Obama pärast eilset kohtumist Vene kolleegi Dmitri Medvedeviga.
USA president Barack Obama pärast eilset kohtumist Vene kolleegi Dmitri Medvedeviga. Foto: AFP / Scanpix

USA president Barack Obama juhib täna ÜRO Julgeolekunõukogu ajaloolist istungit, millel tuumarelvariikidele esitatakse üleskutse vähendada selle massihävitusrelva arsenale.


Tegemist on esimese korraga alates julgeolekunõukogu loomisest 1946. aastal, kui USA riigipea juhib 15-liikmelise nõukogu istungit.

Diplomaatide sõnul võtavad julgeolekunõukogu liikmed tõenäoliselt ühehäälselt vastu Washingtoni esitatud deklaratsiooni, milles rõhutatakse vajadust jätkata jõupingutusi tuumadesarmeerimise vallas ning kutsutakse kõiki riike, kes pole veel ühinenud tuumarelvastuse leviku tõkestamise leppega, seda tegema.

Tegemist on viienda korraga, kui julgeolekunõukogu tuleb kokku riigipeade ja valitsusjuhtide tasemel. Samuti on see esimene kord, kui kohtumisel keskendutakse tuumarelvastuse leviku tõkestamisele ja tuumadesarmeerimisele.

Esimene julgeolekunõukogu liikmete tippkohtumine toimus 1992. aasta 31. jaanuaril, seda juhtis tolleaegne Briti peaminister John Major. Osavõtjate seas olid USA riigipea George H.W. Bush ja Vene president Boriss Jeltsin.

Kõigil julgeolekunõukogu viiel alalisel liikmel - USA-l, Venemaal, Hiinal, Suurbritannial ja Prantsusmaal - on tuumarelvad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles