Rootsi TV: rahahoidla projekt oli ehitusametis kättesaadav kõigile

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi politseinik Västbergas turvafirma G4S sularahahoidla katusel.
Rootsi politseinik Västbergas turvafirma G4S sularahahoidla katusel. Foto: Reuters / Scanpix

Rootsi skandaalse raharöövi tagamaade lahkamisel tuli ilmsiks tõsine turvaauk, sest telekanali

SVT

andmetel võisid Stockholmi ehitusametis oleva rahahoidla joonistega  tutvuda kõik huvilised.


Politsei kahtlustas, et kurjategijate kasutuses oli siseinfot. Televisioonis avaldatu järgi sai turvalisuse mõttes tundlikule teabele ligi igaüks.

SVT väidab, et turvafirma G4S pole taotlenud ehitusjooniste salastamist. Seetõttu võis ükskõik kes uurida katuseplaane, fassaade, aknaid, treppe, ruumide paigutust, sanitaartehnilisi süsteeme ja muud.

Justiitsminister Beatrice Ask kinnitas, edaspidi määratakse rahahoidlatele turvakategooria ja ehitised võivad omale saada relvastatud valvurid.

Teemat puudutav seadusettepanek on lebanud pikka aega valitsuse laual, üleeilne märulifilmi-stiilis raharööv lükkab asjaajamisele tõenäoliselt hoo sisse.

Kolmapäeva varahommikul rööviti ärandatud helikopteri kaasabil Stockholmis Västberga linnaosas asuvat sularahakeskust, mis on ülimalt oluline piirkonna kaubandusettevõtete rahavedusid arvestades.

Politsei pole kurjategijate saagiks langenud rahasumma suurust siiani avalikustanud. Rootsi meedias välja pakutud oletused ulatuvad 45 miljonist Rootsi kroonist sadade miljoniteni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles