Asjatundja sõnul oli Arctic Sea neli aastat «viirastuslaev»

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihhail Voitenko.
Mihhail Voitenko. Foto: AP / Scanpix

Venemaa laevandusportaali juhi Mihhail Voitenko sõnul oli väidetava kaaperdamise ohvriks langenud Vene kaubalaev Arctic Sea viimase nelja aasta jooksul ka varem radariekraanidelt kadunud.

Voitenko teatas portaalis NEWSru.com viitega Briti asjatundjatelt saadud infole, et selle aasta aprilli algul Gibraltarit läbides ja Vahemerre sisenedes kadus peaaegu nädalaks side laevaga Arctic Sea. Side laevaga taastus taas Gibraltari väinas.

Mullu 13. veebruarist kuni 4. märtsini polnud Arctic Seaga taas sidet. Taolisi juhtumeid selle laevaga on Voitenko sõnul juhtunud ka varasematel aastatel.

Ühe Eestist pärit laevale sattunud väidetava kaaperdaja kaitsja ütles ETV «Aktuaalse kaamera» uudistele, et kaaperdamises kahtlustatavad mehed katsetasid Läänemerel navigatsiooniseadmeid, kuid sattusid merehätta ja palusid abi Arctic Sea meeskonnalt. Sealt sattusid nad pärast pikka saagat kaaperdamissüüdistusega Moskva Lefortovo vanglasse.

Teisipäeval selgus, et Arctic Sea, mida Hispaania ametivõimud ei lubanud reede õhtul Las Palmase sadamasse, uus sihtkoht on teadmata. Venemaa Hispaania saatkonna ning Hispaania ametivõimude esindajad kinnitasid tesipäeval agentuurile AFP, et Venemaa ametivõimud võtsid tagasi soovi siseneda Kanaari saartel Las Palmase sadamasse. Venemaa saatkonna esindajad ning Hispaania ametivõimud ei osanud öelda, kuhu laev nüüd suundub.

Viidates ühele Hispaania diplomaadile, teatas agentuur, et Venemaa võttis soovi formaalselt tagasi samal päeval, kui Venemaa uurijad toimetasid tõendusmaterjalid oma sõjalaevale.

Nädal tagasi keelasid kohalikud merendusametnikud Arctic Seal sadamasse tulla Las Palmase sadamasse aluse viletsa tehnilise seisundi tõttu, mis võib ohtu seada teised laevad. Kanaari saartel pidid venelased loovutama kaubalaeva Malta võimuesindajatele, sest alus seilas just selle riigi lipu all.

Malta lipu all sõitnud, kuid Soomes registreeritud laev kaaperdati väidetavalt Läänemerel pärast väljumist Soomest 22. juulil. 17. augustil hõivas laeva Aafrika läänerannikul Vene sõjalaeva Ladnõi meeskond, kes pidas kinni kaheksa kaaperdamises kahtlustatavat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles