Tadžikistani kooliõpetajad teksastega tööl käia ei tohi

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mitmevärvilised T-särgid (pildil) on Tadžikistani õpetajatele tööl edaspidi keelatud.
Mitmevärvilised T-särgid (pildil) on Tadžikistani õpetajatele tööl edaspidi keelatud. Foto: Caro / Scanpix

Alates oktoobrist hakkavad Tadžikistanis kehtima reeglid, mis määravad ära kooliõpetajate riietuse ja üldse välimuse.


Haridusministeeriumis väljatöötatud reeglid puudutavad ka habeme kandmist, vahendas ITAR-TASS. Habemega õpetaja võib koolis töötada juhul, kui ta on enam kui 50-aastane ja kui habeme pikkus ei ületa kolme sentimeetrit.

Keskkoolide ja kõrgkoolide õpetajatel keelati ära teksaste ja mitmevärviliste T-särkide kandmine. Naisõpetajad ei tohi tööl olla miniseelikutes, läbipaistvates ja liibuvates kleitides.

Haridusminister Abdudžabbor Rahmonov lubas uuendust kommenteerides, et õpetajate ühtse koolivormini asi siiski ei lähe. Tema sõnul kinnitasid ametnikud meeste ja naiste jaoks 20 erinevat riietuseset.

Varem oli president Emomali Rahmoni korraldusel keelatud õpilastel ja tudengitel ära mobiiltelefonide kasutamine ja isikliku autoga koolis käimine.

Tadžikistani parlamendi alamkoja saadikud otsustasid tänavu märtsis keelata mobiiltelefonide kasutamise kõigis kesk-, kutse- ja kõrgkoolides.

Keeld ei puuduta mitte ainult õpilasi, vaid ka pedagooge. Keelust üleastujaid karistatakse rahatrahviga.

Tadžikistani ametivõimud püüdsid mobiiltelefonide kasutamist haridusasutustes keelata ära juba 2007. aastal. Vastava korralduse andis president Emomali Rahmon, kes juhtis liialdamisvastast kampaaniat.

President keelas 2007. aastal liiga priiskavad kombetalitused, lubades nende korraldajaid trahvida. Riigipea hinnangul olid pulmad, matused ja muud tseremooniad muutunud «enda näitamiseks ja üksteise ületrumpamiseks».

Seaduse järgi võis pulmas olla maksimaalselt 200 ja matusel või lahkunu mälestamistseremoonial 100 inimest.

Pulmarongkäigus tohib sõita kõige enam neli autot ja mälestamistseremoonial tohib pakkuda ainult üht rooga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles