Aserbaidžaan mõistis Armeenia-Türgi leppe hukka

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Armeenia välisminister Eduard Nalbandian (vasakul) ja Türgi välisminister Ahmet Davutoglu.
Armeenia välisminister Eduard Nalbandian (vasakul) ja Türgi välisminister Ahmet Davutoglu. Foto: Reuters / Scanpix

Aserbaidžaan kritiseeris täna karmilt liitlase Türgi otsust taastada suhted Armeeniaga ja hoiatas, et Türgi-Armeenia piiri avamine suurendab niigi rahutus Lõuna-Kaukaasias ebastabiilsust.


«Suhete taastamine Türgi ja Armeenia vahel enne seda, kui Armeenia on viinud oma väed välja okupeeritud Aserbaidžaani territooriumilt, on Aserbaidžaani huvidega otseselt vastuolus ning heidab varju Aserbaidžaani ja Türgi vahelistele, sügavatel ajaloolistel juurtel põhinevatele vennalikele suhetele,» seisis AFP teatel Aserbaidžaani välisministeeriumi avalduses.

Türgi ja Armeenia välisministrid leppisid eile Zürichis kokku suhete taastamises, leppe peavad heaks kiitma ka mõlema riigi parlamendid.

Armeenia separatistid haarasid Jerevani toetusel 1990ndate alguses kontrolli Mägi-Karabahhi piirkonna üle ning konfliktis Aserbaidžaani toetanud Türgi sulges seetõttu oma piiri Armeeniaga. Konfliktis hukkus 30 000 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles