Rasmussen püüab veenda Venemaad, et NATO pole vaenlane

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anders Fogh Rasmussen.
Anders Fogh Rasmussen. Foto: AP / Scanpix

NATO peasekretär Anders Fogh Rasmussen loodab veenda Venemaad selles, et allianss ei ole tema vaenlane, ning väidab, et Moskvaga suhete parandamine avaldab soodsat mõju Balti riikide saatusele.


«Me oleme kõik huvitatud sellest, et vähendada NATO ja Venemaa vahelisi pingeid. See tõstaks Euroopa üldist julgeolekutaset, kaasa arvatud teie (Balti) regiooni julgeolekut. Loodan, et suudan veenda Venemaa juhtkonda selles, et NATO ei ole tema vaenlane. NATO ei ole suunatud Venemaa vastu,» ütles Rasmussen täna Läti venekeelses ajalehes Telegraf ilmunud intervjuus.

Peasekretär tõdes, et Venemaal ja alliansil on palju ühiseid huvisid. Ennekõike käib jutt Afganistanist. «See oleks destabiliseeriv tegur, kui Afganistan muutuks jälle terroristide paradiisiks,» leidis Rasmussen.

Teiseks tõi ta välja terrorismivastase võitluse. «Ei meie ega Venemaa ei ole huvitatud tuumarelva levikust,» rõhutas peasekretär.

«Võitlus piraatlusega ja isegi raketitõrje võivad saada ühishuvide valdkonnaks,» lisas ta.

Venemaa ja NATO erimeelsuste seast tõi ta välja Moskva suhtumise Gruusiasse ja alliansi laienemisse.

Rasmussen rõhutas, et 2008. aastal Bukarestis tehtud otsus Ukraina ja Gruusia võtmisest alliansi liikmeks teatud tingimuste täitmise korral ei kuulu ümbervaatamisele.

«Kui Venemaad praegu miski ohustabki, siis ei lähtu see oht mitte Läänest, vaid Lõunast,» lisas NATO juht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles