Prantsuse õpilastele antakse heade hinnete eest raha

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskkooliõpilased septembri alguses Saint Maur les Fosses'i koolis Pariisi lähedal.
Keskkooliõpilased septembri alguses Saint Maur les Fosses'i koolis Pariisi lähedal. Foto: AP / Scanpix

Prantsusmaal alustati sel kuul omalaadse katseprojektiga: probleemsetes Pariisi äärelinnades asuvate kutsekoolide õpilased saavad riigilt tuhandeid eurosid, kui nad regulaarselt koolis käivad ja häid hindeid saavad.


5. oktoobril alanud kaheaastane programm hõlmab kolme Pariisi kutsekeskkooli, igaühes luuakse eraldi kontod kahe klassi jaoks, mõlemad sisaldavad algul 2000 eurot (ligi 32 000 krooni). Kui õpilased käivad korralikult koolis ning saavutavad koostöös õpetajatega endale seatud eesmärgid, lisatakse nende klassi kontole raha, kirjutas ajakiri

Time

.



Kooliaasta lõpuks võib konto kasvada maksimaalselt 10 000 euroni (üle 156 000 krooni), mille õpilased seejärel endi vahel ära jaotavad. Siiski ei tohi nad väljateenitud raha kulutada uue iPodi või Xboxi peale. Raha saab kasutada vaid enesetäienduseks, näiteks ekskursiooniks välismaale võõrkeeleoskuse parandamiseks või autojuhilubade hankimiseks.



Prantsuse valitsuse eesmärk on lihtne: suurendada õpilaste motivatsiooni koolis käia ning vähendada haridustee pooleli jätnute arvu. Igal aastal jätab Prantsusmaal kooli ilma diplomit saamata pooleli umbes 120 000 – 150 000 teismelist.



Programmi katsetatakse tavaliste gümnaasiumite asemel kutsekoolides, kuna just need valmistavad Prantsuse haridusametnikele suurimat peavalu. Paljud õpilased tunnevad end kutsekooli sattudes alamotiveerituna ning jätavad kooli pooleli, kui ei saa õppekohtade vähese arvu tõttu oma eelistatud kutset omandada.



Mõistagi on projekt ühiskonnas, mis on läbi aegade tundnud uhkust oma võrdsustava haridussüsteemi üle, tekitanud elavat vastukaja. Mitu õpilaste, õpetajate ja lastevanemate organisatsiooni on meetme hukka mõistnud, kuna see annab väära signaali hariduse olemusest.



«Oleme resoluutselt vastu mõttele, et õpilased saavad raha ainuüksi kooliskäimise eest,» ütles ühe lastevanemate rühmituse president Philippe Vrand. «Peaksime selle rahaga tagama, et kutsekoolide õpilased, kes tahtsid õppida kokaks, neisse programmidesse ka pääseksid, selmet neist kohtade puudumisel autoremontijaid koolitada.»



Samalaadsed motivatsioonikavad on mujal maailmas aga õnnestunud, kirjutab


Time. Ühendriikides maksab mitu osariiki õppuritele raha, kui nad oma eksamitulemusi parandavad. Suurbritannias saavad madala sissetulekuga peredest pärit lapsed igal kuul nn hariduslikku taskuraha, kui nad koolis kohal käivad ja muid nõudeid täidavad.



Kümne aasta jooksul on see koolist väljalangenute arvu vähendanud enam kui kahe protsendi võrra aastas. Nii USAs kui ka Suurbritannias läheb raha otse õpilaste kätte ja nad saavad seda kulutada vastavalt oma äranägemisele.


Pariisi projektis jälgivad haridusametnikud hoolikalt, kuidas rahaga motiveerimine õppurite käitumist mõjutab. Isegi kui kava saadab edu, ei laiendata seda üleriigiliseks, kui rahvas sellele vastu on, lubavad võimud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles