Täna on ülemaailmne kätepesu päev

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Täna on rahvusvaheline käte pesemise päev
Täna on rahvusvaheline käte pesemise päev Foto: AFP / Scanpix

Täna, 15. oktoobril tähistatakse üle maailma käte pesemise päeva.

Päeva eesmärgiks, nagu nimigi ütleb, on parema kätehügieeni propageerimine, kirjutab AFP.

ÜRO algatusel sündinud teemapäev toimub sel aastal teist korda ja selle hüüdlause on «Puhtad käed päästavad inimelusid».

Tervishoiuspetsialistide sõnul kaitseb käte korralik pesemine sooja vee ja seebiga ka gripi eest.

«Käte eest tuleb hoolt kanda, kuna just käed puutuvad kokku kahjulike bakteritega. Bakterid on väga vastupidavad: esemete pindadel, näiteks kohvitassi sangal, on nad elujõulised 72 tundi,» selgitasid asjatundjad.

Maailmas sureb aastas 3,5 miljonit last mitmesuguste bakteriaalsete infektsioonide tagajärjel. Need surmad oleks saanud ära hoida odaval ja efektiivsel viisil – käte pesemisega.

ÜRO kätepesemise päeva põhirõhk on arengumaade koolidel, sest sealsed lapsed on need, kes teadmised ka vanematele edasi annavad.

Üldine arvamus on, et arengumaades on seep kallis, seda on vähe saadaval ning selle tõttu pestakse käsi ainult veega. Asjatundjate kinnitusel ei pea see mitmetes riikides paika. Kuid on ka kohti, kus seep on kallis ja seda ei taheta käte pesemiseks kulutada.

Möödunud aastal esimest korda korraldatud ülemaailmse kätepesemise päeva kampaanias osales 86 riigis 200 miljonit last.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles