Alžeeria saadab hävituslennukid tagasi Venemaale

Oliver Tiks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alžeeria õhujõududele kuulunud MiG-29 hävituslennuk.
Alžeeria õhujõududele kuulunud MiG-29 hävituslennuk. Foto: Wikipedia.org

Alžeeria loobub kahe aasta eest rohkem kui miljardi dollari eest ostetud MiG-hävituslennukitest, kuna need ei olevat piisavalt heas korras, kirjutas Vene päevaleht Kommersant.

Venemaa sõjalise koostöö ajaloos olevat tegu esimese säärase juhtumiga, märgib väljaanne. Vene ekspertide sõnul polevat siiski lennukite tagasisaatmise põhjuseks tehnika halb kvaliteet, vaid hoopis kohalikud olud ja probleemid kolmandate riikidega.

Alžeeria president Abdelaziz Bouteflika lendas täna Moskvasse ametlikule visiidile, mille üheks peateemaks on just sõjaline koostöö.

Kommersandi andmetel sõlmiti aga juba eelmisel nädalal riikide vahel kokkulepe 15 hävitajast loobumise kohta. Vene poolelt olevat sellele alla kirjutanud föderaalne sõjalis-tehnoloogilise koostöö teenistus, Rosoboronoexport ja MiG korporatsioon.

Lennukid tuuakse selle kohaselt tagasi Venemaale juba lähikuudel. Samas ei olevat kahe aasta tagust suurtehingut täielikult tühistatud, sest Moskva pakub nende asemele uuemaid ja kallimaid MiG-29M2 ja MiG-35 hävitajaid või muud tehnoloogiat.

Alžeeriast naasvad lennukid võidakse anda vene kaitseministeeriumi käsutusse või müüa mõnele kolmandale riigile. Venemaa föderaalse sõjalis-tehnoloogilise teenistuse allika sõnul kaalutakse ka võimalust vigased lennukid ära parandada ning saata need uuesti Põhja-Aafrikasse.

Tehingust loobumise teeb keerukamaks ka asjaolu, et Alžeeria sõlmis kahe aasta eest Venemaaga kokku kaheksa miljardi dollari väärtuses ning vastutasuks lubas Moskva maha kanda riigi võla kunagisele Nõukogude Liidule, mis küündis 4,7 miljardi dollarini.

Hävituslennukeid puudutava lepingu väärtuseks oli seejuures 1,286 miljardit dollarit, mille eest pidi Alžeeria saama 28 ühekohalist MiG-29SMT ja kuus kahekohalist MiG-29UB mudelit. Uuemate lennukite saabumisega seoses tagastas Alžeeria aga vanad MiG-29SMT/UB hävitajad, mis osteti eelmisel aastakümnel Valgevenelt ja Ukrainalt.

Venemaa pidi uusi lennukeid tarnima ajavahemikul eelmise aasta märtsist kuni selle kuuni, kuid juba mullu mais keeldus Alžiir neid vastu võtmast ning nõudis ka juba kohale toimetatud 15 hävitaja tagasiviimist, viidates neis leiduvate osade madalale kvaliteedile. Seoses sellega peatas Alžeeria sügisel maksed ka muu sõjatehnika eest.

Moskva nimetab süüdistusi tehnika ebakvaliteetsusest põhjendamatuks. MiG allikas ütles, et lennukite kered pärinesid küll 1990. aastatest, ent see oli ka lepingus kirjas, samas kui nende varustus olevat täiesti uus.

Vene ekspertide sõnul on praeguse olukorra taga hoopis Prantsusmaa katse edendada oma Rafale hävitajate müüki regioonis. Lisaks mõjutavat otsust ka sisevastuolud ja lähenevad presidendivalimised Alžeerias.

Kahe riigi suhted on muutunud keerulisemaks ka teistes majandusvaldkondades. Alžeeria energiaminister teatas augustis, et riik loobub jätkamast vastastikkuse koostöö memorandumit, mis sõlmiti Vene energiagigandi Gazprom ja kohaliku kompanii Sonatrach vahel, kõrvaldades sellega seadusliku aluse ettevõtete koostööks vedelgaasi ja süsivesinike tootmisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles