Aserbaidžaan hoiatas Türgit ja lääneriike gaasiekspordi osas

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aserbaidžaani riipea Ilham Alijev.
Aserbaidžaani riipea Ilham Alijev. Foto: Rodionov Vladimir/ITAR-TASS

Aserbaidžaani president väljendas rahulolematust Türgi tingimustega maagaasi transiidil ning viitas, et energiarikas Kaspia-äärne riik võib hakata otsima teisi ekspordiväljundeid.

President Ilham Alijevi sõnavõtt vihjab sellele, et Aserbaidžaani jahmatus Türgi jõupingutuste pärast leppida tema vaenlase Armeeniaga võib kahjustada Lääne lootusi vähendada Euroopa Liidu sõltuvust Vene gaasist.

Kaspia regiooni, kaasa arvatud Aserbaidžaani gaas on Venemaa ekspordikanalite ja Lääne kavandatud Türgist Euroopasse viiva torujuhtme vahelise võitluse keskmes.

«Lahenduse puudumine Türgiga gaasitransiiti puudutavas küsimuses pidurdab Aserbaidžaani gaasi täiemahulist transporti Euroopasse,» ütles president valitsuse istungil.

Aserbaidžaan kritiseeris Türgit eelmisel nädalavahetusel sõlmitud kokkuleppe pärast Armeeniaga, mille tulemuseks võib olla diplomaatiliste suhete kehtestamine riikide vahel ning ühise piiri avamine, osutades, et mingit leppimist ei saa olla kuni leitakse lahendus Mägi-Karabahhi konfliktile. Aserbaidžaan pelgab, et leppe tõttu Türgiga ei nõustu Armeenia vaidlusküsimustes järeleandmisi tegema.

Alijev ei maininud Türgi-Armeenia lepet, ent tema sõnavõtt väljendas pahameelt oma riigi traditsioonilise liitlase üle. Ta toonitas, et Aserbaidžaan ekspordib tuleval aastal gaasi Venemaale ning võib tulevikus alustada eksporti Iraani.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles