Maddy McCanni tahetakse otsida USA luure satelliidifotodelt

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vasakul on 3-aastane Maddy McCann ja paremal fotol on arvuti abil püütud kujutada ete, kuidas laps nüüd välja näeks.
Vasakul on 3-aastane Maddy McCann ja paremal fotol on arvuti abil püütud kujutada ete, kuidas laps nüüd välja näeks. Foto: Reuters / Scanpix

Portugalis enam kui kaks aastat tagasi kadunuks jäänud väikse Briti tüdruku Madeleine McCanni otsingutes puhuvad uued tuuled - abi loodetakse saada satelliidifotodest.


Ajalehe Sunday Express andmetel kavatseb siseminister Alan Johnson küsida Ühendriikide luureteenistuselt lapse kadumise paigast tehtud võimalikke satelliidifotosid.

Kolmeaastane Madeleine kadus Portugalis Praia da Luzi puhkekompleksi korterist 3. mail 2007, tema vanemad olid samal ajal sõpradega õhtustamas.

Koos Maddyga viibisid veel tema õde ja vend, kuid nendega ei juhtunud midagi.

Gerry ja Kate McCann alustasid kohe laialdase otsingukampaaniaga, kuid see ei andnud tulemusi.

Portugali politsei lõpetas juhtunu uurimise 2008. aasta juulis.

Ameerika Ühendriikide luuresatelliit tiirutas tol ajal korduvalt üle Portugali, pildistades sõjalisi objekte ja valitsusehitis, rääkis Portugali politsei allikas.

«Nii me siis mõtlesimegi, et äkki on neil Praia da Luzist röövimispäeval ja sellele eelnenud päeval tehtud pilte,» lisas ta.

Politsei ja McCannide pere palgatud eradetektiivid üritasid kõnealuseid fotosid oma kätte saada kaks aastat tagasi, kuid taotlusprotsess näis lõputuna ja jooksis ummikusse. Siseministeeriumi andmetel ei esitanud Briti valitsus USA-le mitte mingit ametlikku palvet.

Nüüd üritavad minister Johnson ja peaminister Gordon Brown rääkida Ühendriikidelt välja ülisalajased satelliidifotod.

Politsei ja McCannide palgatud eradetektiivid panevad valitsuse sekkumisele suuri lootusi. Tänapäeva luuresatelliitide tehtud piltidel on näha isegi inimese silmavärv.

USA pole kinnitanud väiteid Portugali pildistamisest ja suurriigil pole väidetavate luurefotode loovutamiseks mingit kohustust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles