G20: Obama püüdlused Süüria vastu liitlasi leida jäid eile tulemusteta

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Barack Obama suundub oma delegatsiooniga Peterburis kohtumisele Hiina presidendi Xi Jinpingiga.
USA president Barack Obama suundub oma delegatsiooniga Peterburis kohtumisele Hiina presidendi Xi Jinpingiga. Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP

USA presidendi Barack Obama jõupingutusi veenda Peterburis G20 tippkohtumisel osalevaid maailma liidreid Süüria-vastase sõjalise aktsiooni vajalikkuses ei saatnud eile edu.


Venemaa ja Hiina vastustavad mis tahes sõjalist aktsiooni Süüria presidendi Bashar al-Assadi režiimi vastu. Euroopa Liit (EL) on skeptiline võimaliku sõjalise operatsiooni efektiivsuse suhtes.

Praegune olukord Süürias ei saa jätkuda, kuid sõjalist lahendust sealsele konfliktile ei ole, lausus EL-i ülemkogu eesistuja Herman Van Rompuy neljapäeval Peterburi Euroopa Ülikoolis kõneldes.

Süüria võimaliku ründamise teemal võttis sõna ka paavst Franciscus, kes kutsus G20 liikmesriike loobuma viljatust missioonist.

Obama on kõigele vaatamata kindlameelne. Ta otsustas samaaegselt G20 tippkohtumisega saata USA saadiku ÜRO-s Samantha Poweri ühte mõttekotta esitama administratsiooni argumente, miks maailm ei saa endale lubada Süüria keemiarelvarünnaku osas silma kinnipigistamist.

President omakorda kinnitas partneritele, et Ühendriigid ei taotle neilt osavõttu sõjalisest operatsioonist, vaid poliitilist ja diplomaatilist toetust.

Süüria režiimi toetav Vene president Vladimir Putin tervitas Obamat eile naeratuse ja käepigistusega. Putini abi Dmitri Peskov ütles samas, et Ühendriikide sõjaline aktsioon Süüria vastu kujutaks endast järjekordset kirstunaela rahvusvahelisele õigusele.

Obama peaks enne reede õhtul Washingtoni naasmist pidama kahepoolse kohtumise Prantsuse presidendi François Hollande'iga ning Hiina riigipea Xi Jinpingiga. Lisaks kohtub USA president ka Vene samasooliste aktivistidega.

Ta leidis tippkohtumise kõrvalt aega, helistamaks mitmele Ühendriikide seadusandjale, et jätkata veenmistööd kongressi toetuse saamiseks Süüria ründamisele.

USA rahvusliku julgeoleku nõuniku asetäitja Ben Rhodes avaldas protsessiga rahulolu. «Oleme kongressis toetuse leidmise protsessi senise dünaamikaga rahul,» lausus ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles