Rohked rikkumised toovad Afganistanile teise hääletusvooru

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
20. augustil toimuvat hääletust meenutavad Kabulis siiani toonased valimisplakatid.
20. augustil toimuvat hääletust meenutavad Kabulis siiani toonased valimisplakatid. Foto: AP / Scanpix

Afganistani valimiskaebuste komisjon jõudis järeldusele, et 20. augustil peetud presidendivalimiste tulemusi rikuti laialdaselt, ning nõuab lõplikuks otsustajaks olevalt sõltumatult valimiskomisjonilt 210 jaoskonna tulemuste tühistamist, vahendab uudistevõrk AFP.

Valimiskaebuste komisjoni teatel on neil selgeid ja veenvaid tõendeid selle kohta, et 20. augustil võltsiti tervete valimiskastide kaupa hääli – nii mõneski neist olid näiteks kõik paberid täidetud sama pastakaga või sama märgiga.

See tühistamine tähendab tõenäoliselt, et praegune riigipea Hamid Karzai ja tema enim hääli kogunud vastaskandidaat Abdullah Abdullah peavad rinda pistma veel teiseski valimisvoorus.

Karzai, kelle vastu on esitatud suurem osa võltsimissüüdistustest, kogus 55 ja Abdullah 28 protsenti kõigist häältest. Kui tühistamisteta oleks Karzail teiseks ametiajaks vajalik 50 protsenti pluss üks häältest koos, siis fantoomhäälte mahaarvamisel selguks ilmselt, et teda toetasid vähem kui pooled valimaskäinutest. Ühe lääne diplomaadi teatel langeks Karzai toetus siis 48 protsendile, kuid valimiskaebuste komisjon keeldus seda väidet kinnitamast.

Eesti on toetanud Afganistani valimisi nii rahaliselt läbi sealse ÜRO Arenguprogrammi kui ka julgeoleku poolelt saates sinna tänavu suvel Ameerika Ühendriikide väejuhatuse alla lisakompanii Estcoy-E.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles