Hispaania annab ahvidele põhilised inimõigused

Oliver Tiks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Orangutan
Orangutan Foto: Reuters/ScanPix

Hispaania parlamendis toetatakse plaani anda inimahvidele samasugused põhiõigused elule ja vabadusele nagu kehtivad inimestegi puhul, ning vastava seaduse vastuvõtmine on seal muutumas üha tõenäolisemaks.

Eile parlamendi keskkonnakomisjonis heakskiidetud resolutsioonis kutsutakse riiki üles täitma norme, mille eest võitleb inimahvide kaitseks loodud rahvusvaheline organisatsioon Great Ape Project, vahendas Reuters.

Resolutsioonil on saadikute enamuse toetus, mistõttu võib eeldada, et see vormistatakse peagi ka seaduseks. Valitsusel on nüüd aega veel aasta, et ametlikult keelustada kahjulikud katsed inimahvidega.

Great Ape Project loodi juba eelmisel aastakümnel ning selle aktivistid väidavad, et inimesele geneetiliselt lähedal seisvatel inimahvidel, teiste seas šimpansidel, gorilladel, orangutanidel ja bonobodel, peaks olema samasugused õigused elule ja vabadusele ning mittepiinamisele, nagu on inimestel.

Hispaaniast saaks üldse esimene riik maailmas, kus põhilisi inimõigusi laiendatakse mitteinimestele. Ehkki praegu pole sealsetel loomakaitseaktivistidel andmeid inimahvidega läbi viidavatest eksperimentidest, ei keela seda tegevust seni ükski seadus.

Karistatavaks muutuks uue seadusega ka inimahvide kasutamine tsirkustes, telereklaamides või filmides, samas võiks neid edasi pidada loomaaedades, kus aga tuleks parandada märgatavalt olmetingimusi.

Hispaania on minevikust tuntud väga konservatiivse riigina, kus abielu lahutamine muutus seadusega lubatuks alles üle-eelmisel aastakümnel ning loomakaitsjatel on jätkuvalt hambus vana härjavõitluse traditsioon, kuid viimasel ajal on seal asutud hoogsalt reformide teele.

Nelja aasta eest võimule tõusnud sotsialistide valitsus on juba jõudnud legaliseerida homoabielud, vähendada katoliku kiriku mõju haridusele ning luua võrdõigusluse ministeeriumi. Nüüd on ette võetud inimeste õiguste kõrval ka loomade õiguste tagamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles