Stubb peab Balti riikide arvamust Nord Streamist väga tähtsaks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alexander Stubb.
Alexander Stubb. Foto: AFP / Scanpix

Soome välisminister Alexander Stubb ütles täna, et Läänemere põhja kavandatavat Nord Streami gaasijuhet vastustavate Balti riikide arvamus on äärmiselt tähtis.

Stubb rõhutas Stockholmis BNSile, et Baltimaade seisukoht, milline see ka ei oleks, on väga oluline, ja nüüd tuleb torujuhtmeprojekt iga Euroopa Liidu riigiga läbi arutada.

Eesti parlament võttis teisipäeval vastu resolutsiooni, milles kutsuti piirkonna riike vaagima gaasijuhtme ehitamise kõiki poolt- ja vastuargumente.

Riigikogu on ka teinud ettepaneku korraldada Nord Streami teemal parlamentidevaheline konverents.

Balti riikidel ega Poolal, kes on samuti projekti vastu, ei ole Vene-Saksa gaasijuhtme ehitamise küsimuses vetoõigust, kuid selle teostamiseks on vaja heakskiitu riikidelt nagu Soome, Rootsi ja Taani, kelle territoriaalvesi ja majandustsoone merepõhja paigaldatav toru läbib.

Gaasitoru, mille ehitamise maksumuseks on kavandatud 7,4 miljardit eurot, saab alguse Venemaalt Viiburist ning kulgeb 1220 kilomeetrit mööda Läänemere põhja Greifswaldini Saksamaal.

Toru ehitamist loodetakse alustada juba 2010. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles