Prognoos: seagrippi sureb üle saja soomlase

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seagripivaktsiin Pandemrix, mida toodab GlaxoSmithKline.
Seagripivaktsiin Pandemrix, mida toodab GlaxoSmithKline. Foto: AFP / Scanpix

Tervise- ja heaoluameti (THL) peadirektori Pekka Puska ennustuse järgi sureb seagrippi ehk uude grippi A/H1N1 üle saja soomlase.


«Praegu leiab aset võidujooks riskirühmade vaktsineerimise ja täieulatusliku epideemia puhkemise vahel,» rääkis Puska ajalehele Suomenmaa antud intervjuus.

Seoses seagripiga on läinud liikvele mõistetamatult suur hulk kuulujutte ja valeinfot, mis Puska sõnul on pannud mõned inimesed kahtlema vaktsineerimise turvalisuse ja kõrvalmõjude pärast.

Kuulduste levitajad võivad tema ennustuse järgi peagi vastutust kandma. «Kui sureb inimene, kes on uskunud alusetud kuulujutte ja vaktsineerimisest keeldunud, siis see on loomulikult halb. Siis langevad kuulujuttude levitajad surve alla ja nad peavad ka surmajuhtumi tõttu osaliselt vastutama.»

Eksitavaid jutte on levitanud Rokotusinfo ehk vaktsineerimisinfo, kuhu ei kuulu ühtegi arsti.

Vaktsineerimist pooldava Pekka Puska jutu järgi vastab seagripivaktsiin põhimõtteliselt tavalise influentsaviiruse omale, kuid üks ei asenda teist.

Spetsialisti väitel on tegemist kahe teineteisest täiesti sõltumatu vaktsiiniga. Ta peab täiesti võimalikuks, et osadele inimestele pakutakse välja variant vaktsineerida end kaks korda.

Haiguse kõrghetk peaks Soomes tekkima hilissügisel. Samas rõhutas Puska, et igasuguste gripiepideemiate puhul on olemas kaks lainet, millest tagumine või osutuda esimesest tõsisemaks.

Puska soovitab kõigil soomlastel lasta end vaktsineerida seagripi vastu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles