Kohus: Holland on vastutav kolme Srebrenicas hukkunu surmas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ohvrite lähedased puhkesid otsuse teatavakstegemise järel nutma ning kaelustasid oma advokaate.
Ohvrite lähedased puhkesid otsuse teatavakstegemise järel nutma ning kaelustasid oma advokaate. Foto: SCANPIX

Hollandi kõrgem kohus otsustas täna, et Hollandi riik on vastutav kolme Bosnia moslemi surma eest 1995. aastal, sest ei andnud neile ÜRO rahuvalvebaasis varjupaika.
 

«Apellatsioonikohtu otsus jäi jõusse,» teatas kohtunik Floris Bakels, rõhutades, et oleks vastuvõetamatu, kui riigid ei saaks mõista kohut oma rahuvalvajate üle.

Ohvrite sugulased puhkesid otsuse teatavakstegemise järel nutma ning embasid üksteist ja oma advokaate.

Kaua kestnud protsessi otsus töhendab, et endine ÜRO tõlk Hasan Nuhanović, kelle isa, ema ja venna Bosnia serblaste väed 1995. aastal Hollandi rahuvalvajate poolse tõrjumise järel tapsid, võib nüüd saada Hollandi riigilt selle eest kompensatsiooni. Tema ema surm ei olnud siiski selle kohtuprotsessi teema.

Otsus annab õiguse kompensatsiooni taotlemiseks ka baasis töötanud elektriku Rizo Mustafići sugulastele. Ka tema tapeti pärast baasist välja saatmist.

Holland püüdis väita, et rahuvalvajate tegevus ei kuulunud mitte nende riigi vaid ÜRO kompetentsi. See tähendaks kohtunik Bakelsi sõnul aga seda, et riigil puuduks igasugune võimalus relvastud sekkumiste ajal toime pandu üle kohut mõista.

Srebrenica langemise järel 1995. aasta augustis tappis Bosnia serblaste armee kindral Ratko Mladići juhtimisel kokku ligi 8000 moslemist meest ja poissi. Sõjakuritegudes süüdistatav Mladić on praegu Haagi kohtu all.

Reedene ülemkohtu istung Haagis pani punkti ligi kümnendi kestnud kohtuprotsessile, mille algatasid 2003. aastal Nuhanović ja Mustafići sugulased, väites, et Holland oleks võinud riigi rahuvalvepataljoni heaks töötanud mehed päästa

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles