Kerry sõitis toetuse saamiseks Vilniuse tippkohtumisele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
John Kerry
John Kerry Foto: SCANPIX

USA välisminister John Kerry lendas eile hilisõhtul Leedu pealinna Vilniusesse, kus liitub täna Euroopa Liidu välisministrite kohtumisega, teatas ministeeriumi eestkõneleja Jen Psaki.


Kerry püüab ametivendi veenda koonduma toetuseks Ühendriikide kavandatava Süüria-rünnaku toetuseks.

Kerry tutvustab kolleegidele tõenäoliselt ka USA viimatisi tõendeid selle kohta, et Damaskuse keemiarünnaku korraldamises on süüdi Süüria valitsus.

Vilniusesse kogunenud EL välisministrid üritasid kahepäevasel kohtumisel ühtlustada liikmesriikide seisukohti Süüria kriisi ning Lääne võimalike õhulöökide osas president Bashar al-Assadi väidetavalt keemiarelvi kasutanud režiimi vastu.

Leedust sõidab Kerry Pariisi. Prantsusmaa on USA üks tähtsamaid liitlasi, kes selgelt toetab Süüria ründamist.

Prantsuse välisminister Laurent Fabius ütles eile, et Euroopa Liit ei peaks ära ootama ÜRO relvastusinspektorite raportit keemiarelva kasutamise kohta Süürias ning nõustuma, et 21. augusti rünnaku eest vastutab president Bashar al-Assadi režiim.

Fabius ütles Vilniuses EL-i välisministrite kohtumisel, et ÜRO inspektoritele ei tehtud ülesandeks otsustada, kes on süüdi ja nad võivad üksnes kinnitada rünnaku toimumist. Viimase puhul on Fabiuse sõnul aga vastus kõigile nagunii teada.

Prantsusmaa on varem teatanud, et riigi relvajõud valmistuvad võimalikuks sõjaliseks löögiks Süüria vastu. Prantsusmaa on ainus EL-i liige, kes on avalikult toetanud USA president Barack Obama üleskutset karistada Assadi keemiarünnaku eest, vajadusel ka ilma ÜRO heakskiiduta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles