EL-i välisministrid kutsuvad USA-d üles Süürias sekkumisega viivitama

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Liidu välis- ja julgeolekupoliitika esindaja Catherine Ashton (vasakul) ja USA välisminister John Kerry Vilniuses.
Euroopa Liidu välis- ja julgeolekupoliitika esindaja Catherine Ashton (vasakul) ja USA välisminister John Kerry Vilniuses. Foto: SCANPIX

Euroopa Liidu välisministrid kavatsevad oma tänasel kohtumisel USA välisministri John Kerryga kutsuda Ühendriike üles viivitama sõjalise sekkumisega Süürias seni, kuni on valminud ÜRO ekspertide aruanne väidetava keemiarelvarünnaku kohta.


USA ja EL-i välisministrite laupäevasel kohtumisel Vilniuses oli peamiseks arutlusküsimuseks Süüria, kuid päevakorras olid ka Iisraeli-Palestiina rahukõneluste viimased arengud.

EL-i riigid on väljendanud skeptilist suhtumist Washingtoni kavasse president Bashar al-Assadi režiimi vastu sõjaväelisi meetmeid rakendada. Sellegipoolest otsib Kerry kohtumisel ühenduse toetust, et võimalusel liikuda Damaskusele õhulöökide andmisega edasi juba enne ekspertaruande valmimist, mis peaks aset leidma septembri lõpus.

Ühendriikide välisministeeriumi allika sõnul loodab Kerry kohtumiselt küllaltki detailset arutelu [USA] mõtteprotsessi üle, kuid on samas öelnud, et EL-i sees esineb lahkarvamusi selle osas, millist protseduuri rahvusvaheline reageering täpselt järgima peaks.

USA välisminister kohtub enne Vilniusest lahkumist ka kõrgete Leedu valitsusametnike ning EL-i välispoliitikajuhi Catherine Ashtoniga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles