Obama: tegevusetus Süüria suhtes ei ole USA jaoks enam võimalik

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Barack Obama eilne saabumine Valge Maja juurde.
President Barack Obama eilne saabumine Valge Maja juurde. Foto: SCANPIX

Tegevusetus Süüria suhtes ei ole kohutava keemiarünnaku järel USA jaoks enam võimalik, ütles täna president Barack Obama ja kutsus kongressi üles toetama Süüria-vastast sõjalist aktsiooni.


«Me ei saa silma kinni pigistada selle suhtes, mida me 21. augusti keemiarelvarünnaku kohta näinud oleme,» ütles president iganädalases raadiopöördumises. «Sel põhjusel kutsun ma kongressi liikmeid mõlemast parteist seisma niisuguse maailma eest, milles me soovime elada [...] maailma eest, mille me soovime oma lastele ja järeltulevatele põlvkondadele pärandada,» lisas ta.

«Süüria režiimi keemiarelvarünnak 21. augustil ei olnud üksnes rünnak inimväärikuse vastu, vaid ka otsene oht meie rahvuslikule julgeolekule,» lausus Obama. «Seetõttu teatasin möödunud laupäeval relvajõudude ülemjuhatajana, et Ühendriigid peaksid Süürias sõjaliselt sekkuma,» lisas ta.

Obama rõhutas, et ta taotleb Süüria ründamiseks kongressilt luba, sest "meie riik on tugevam, kui me tegutseme üheskoos, ning meie tegevus on selle võrra tõhusam".
Kongress naaseb suvepuhkuselt homme.

Päevalehe Washington Post uuringu kohaselt kaldus kongressi 433 liikmest 224 reedel Süüria-vastast sõjategevust vastustama, 184 ei olnud veel otsust langetanud ning 25 toetas võimalikku rünnakut.

Ühe arvamusküsitluse kohaselt on 51 protsenti ameeriklastest Süüria ründamise vastu, seda toetab 36 protsenti. See tähendab, et Süüria-vastaste sõjaliste löökide vastustajate osatähtsus on suurem kui enne Lahesõda, sekkumist Kosovos, Afganistani operatsiooni ja Iraagi invasiooni.
USA luure andmeil hukkus 21. augusti keemiarelvarünnakus 1429 ja Prantsuse luure teatel 281 inimest.

G20 riikidest asusid reedel Ühendriike toetama Austraalia, Kanada, Prantsusmaa, Itaalia, Jaapan, Lõuna-Korea, Saudi Araabia, Hispaania, Türgi ja Suurbritannia.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles