EL-i välisministrid: Süüria režiimile tuleb anda jõuline vastus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Liidu välispoliitika juht Catherine Ashton (ees keskel), Leedu välisminister Linas Linkevicius (paremal) ja Kreeka asepeaminister Evangelos Venizelos (vasakul) täna Vilniuses.
Euroopa Liidu välispoliitika juht Catherine Ashton (ees keskel), Leedu välisminister Linas Linkevicius (paremal) ja Kreeka asepeaminister Evangelos Venizelos (vasakul) täna Vilniuses. Foto: SCANPIX

Euroopa Liidu (EL) välisministrid kutsusid laupäeval Vilniuses andma Süüria režiimile keemiarelvarünnaku eest selget ja jõulist vastust ja rõhutasid ÜRO rolli tähtsust Damaskuse-vastaste sammude astumisel.

EL-i välispoliitikajuht Catherine Ashton ütles välisministrite kohtumisel järel, et blokk nõuab Süüria režiimile 21. augusti keemiarelvarünnaku eest selget ja jõulist vastust, mis on hädavajalik rõhutamaks, et niisugused kuriteod on vastuvõetamatud ja ei jää karistuseta.

Ashton keelitas ÜRO Julgeolekunõukogu tegema ühiseid jõupingutusi võimalike tulevaste keemiarelvarünnakute ärahoidmiseks.

Vastates pressikonverentsil BNS-i küsimusele, kas EL on seisukohal, et Süüria-vastasteks sõjalisteks aktsioonideks ei ole vaja Julgeolekunõukogu mandaati, sõnas ta: «Euroopa Liit on alati olnud tugev ÜRO ja selle Julgeolekunõukogu toetaja, kuid me tunnistame ka praeguse olukorra realiteete.»

Ashton sõnul tervitasid välisministrid Prantsuse presidendi François Hollande'i otsust oodata enne Süüria-vastaste sammude astumist ära ÜRO inspektorite raport keemiarelvade kasutamise kohta.
USA välisministeeriumi ametniku sõnul ei ole Ühendriigid samasugust otsust langetanud.

«Välisminister Kerry tegi oma EL-i kolleegidele selgeks, et Washington ei ole langetanud otsust oodata enne Süüria-vastase sõjalise aktsiooniga alustamist ära ÜRO inspektorite raporti valmimine. Kerry lubas edastada rahvusliku julgeoleku meeskonnale mõnede EL-i liikmete soovituse sõjalise löögiga oodata,» lausus ta.

Ashtoni ja Prantsuse välisminister Laurent Fabiusi sõnul viitavad kõik tõendid sellele, et 21. augusti keemiarelvarünnaku Damaskuse äärelinnadele pani toime Süüria režiim.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles