Egiptuse armee alustas Siinai poolsaarel suuroperatsiooni

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Egiptuse sõjavägi patrullib Siinai poolsaare põhjaosas.
Egiptuse sõjavägi patrullib Siinai poolsaare põhjaosas. Foto: SCANPIX

Egiptuse armee alustas täna suuroperatsiooni Siina poolsaarel tegutsevate mässuliste vastu ning tegi kahjutuks Suessi kanali äärseid linnu ühendavale raudteele paigaldatud pommi.


Pealtängijate sõnul ründas sõjavägi tankide, soomukite ja Apache'i helikopteritega Gaza sektori äärsetes linnades redutavaid võitlejaid. Väidetavalt on tegu suurima sellise operatsiooniga, mis Siinai poolsaarel eales läbi viidud on ning rünnati nende arvatavaid tugipunkte.

Egiptuse riigimeedia andmetel hukkus rünnakutes mitmeid inimesi, ent arve veel ei täpsustatud.
Egiptus sulges piiri Gaza ääres ning piiripunkti direktor Maher Abu Sabha kinnitas, et see oli vajalik julgeolekukaalutlustel ning piir jääb edasiste korraldusteni suletuks.

Ismailia ja Suessi linnu ühendavalt raudteelt leidsid lõhkekeha kohalikud elanikud. See oli valmistatud kahest süütenööriga ühendatud suurtükimürsust ja reaktiivgranaadist ning mõeldud ilmselt hommikul kell kuus mööduva rongi jaoks.

Mõned tunnid hiljem viskasid tuvastamata huligaanid ühte Kairo politseijaoskonda granaadi, mis küll plahvatas, ent keegi surma ei saanud. Boulaq al-Daqrouri töölispiirkonna politseijaoskonna jaoks oli see juba kolmas taoline kord viimastel nädalatel.

Neljapäeval toimus siseminister Mohamed Ibrahimi kodus võimas plahvatus, milles saadud haavadesse suri üks inimene. Sihtmärgiks olnud minister oli plahvatuse ajaks juba kodust lahkunud.

Siinai poolsaare põhjaosas leiavad peaaegu igapäevaselt aset rünnakud Egiptuse sõjaväe pihta ning seda peetakse al-Qaedast innustust saanud mässuliste redutamispaigaks. Peaaegu regulaarsed rünnakud said alguse 2011. aastal president Hosni Mubaraki kukutamise järel ning sagenesid taas sel suvel, mil võimult kõrvaldati Mohamed Morsi. Uut hoogu andis neile ilmselt Morsi ja Moslemi Vennaskonna toetajate laiali ajamine Kairos 14. augustil.

Siinai poolsaarel, eriti selle lõunaosas paiknevad paljud Egiptuse suurimad turismimagnetid, sealjuures eestlastegi seas populaarne kuurort Sharm El-Sheik.

Poolsaar on aastaid eiranud keskvalitsuse võimu, selle peamiselt beduiinidest koosnev elanikkond kurdab vaesuse ja diskrimineerimise üle.

Rünnakute sagenemine nii Siinail kui mujal Egiptuses on pannud inimesed kartma riiki 1990ndatel aastatel räsinud islamistliku vägivallalaine kordumist.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles