Spiegel: Saksamaa ja CIA pidasid ühist islamistide andmebaasi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile toimus Berliinis jälitustegevuse vastane meeleavaldus.
Eile toimus Berliinis jälitustegevuse vastane meeleavaldus. Foto: SCANPIX

Saksamaa luureteenistused tegid aastaid koostööd USA Luure Keskagentuuriga (CIA), pidades andmebaasi Saksamaal tegutsevate kahtlusaluste pühasõdalaste ja nende toetajate kohta, kirjutas täna ajakiri Der Spiegel.


Koodnime all Project 6 või P6 jälgisid Saksa välisluureteenistus BND ja siseluureteenistus Verfassungsschutz koostöös CIA-ga Saksamaal islamiste ja terrorismis kahtlustatavaid ning kogusid nende kohta andmeid, vahendas ajakiri anonüümse allika väiteid.

USA ja Saksa luureteenistused rentisid alates 2005. aastast Neussi linnas ühiseid ametiruume ning kolisid sealt edasi Kölni.

Der Spiegeli teatel BND küll kinnitab andmebaasi olemasolu, kuid väidab, et koostöö lõppes 2010. aastal.

Andmebaasis sisaldus ka Saksa avalik-õigusliku ringhäälingu NDR juures töötava uuriva ajakirjaniku Stefan Bucheni nimi, sünnikuupäev ja passi number, mis kanti sinna pärast seda, kui Buchen võttis ühendust ühe Jeemeni islamismikuulutajaga ning külastas mitmel korral Afganistani.

Kahe nädala pärast toimuvad Saksamaal üldvalimised, mille eel on USA ja Saksamaa luurealane koostöö olnud väga oluliseks küsimuseks. Kantsler Angela Merkel on öelnud, et «Saksamaa ei ole jälitusriik» ja kinnitanud, et ei tea midagi Ühendriikide luuretegevusest Saksamaa pinnal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles