Saksa väljaanne: al-Assad ei andnud käsku teha keemiarünnak

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bashar al-Assad
Bashar al-Assad Foto: SCANPIX

Saksamaa väljaanne Bild am Sonntag kirjutas, et Süüria president Bashar al-Assad ei andnud isiklikult käsku korraldada 21. augustil Damaskuse eeslinnas Ghoutas keemiarünnak.

USA andmetel on Süürias aset leidnud oletatava keemiarünnaku taga Süüria valitsusväed.

Meedia edastas, et selles hukkus üle 1400 inimese.

Bild am Sonntagi andmetel palusid Süüria valitsusvägede brigaadi- ja diviisikomandörid viimase nelja ja poole kuu jooksul mitu korda luba kasutada keemiarelva, kuid president ei andnud selleks luba.

Väljaande allikaks on Saksamaa välisluurele (Bundesnachrichtendienst – BND) kuuluv alus Oker, mis seilab Süüria ranniku lähedal. Sellelt luurelaevalt kuulati pealt Süüria valitsusvägede raadiosidet.

USA telekanal CBS News tegi al-Assadiga intervjuu, milles ta eitas keemiarelva kasutuseks loa andmist. CBS laseb selle intervjuu eetrisse täna.

ÜRO keemiarelvaeksperdid külastasid Süüriat eesmärgiga teha kindlaks kes, kus, kuidas ja millal võis keemiarelva kasutada. Nende raport peaks avalikustatama sellel nädalal.

Bild am Sonntagi arvates võib USA valitsusel ja Euroopa Liidu riikidel olla õigus, kui nad kahtlustavad keemiarelva kasutamise Süüria valitsusvägesid, mitte Süüria Vaba Armee liikmeid.

Briti väljaande The Guardian arvates võib Bild am Sonntagi informatsioon mõjutada seda, kas USA eestvedamisel rünnatakse Süüriat või mitte.

Luureallikate sõnul ei ole enam kõik Süüria valitsuseväed al-Assadi ja valitsuse kontrolli all.

Saksamaa parlamendis andis möödunud nädalal Süürias toimuvast ülevaate Saksamaa luurejuht Gerhard Schindler, kelle sõnul Süüria valitsusvägede õlgadel lasub vastutus keemiarünnaku eest.

Der Spiegel kirjutas, et BND kuulas pealt kõnesid, milles Liibanoni Hezbollahi liige edastas, et al-Assad tegi suure vea keemiarelva kasutades.

USA kongress hakkab Süüria võimalikku sõjalist ründamist arutama lähiajal. Valge Maja teatas, et kui kongress ei toeta president Barack Obama plaani rünnata Süüriat, siis saab president selleks ainuisikuliselt käsu anda.

Enamik ameeriklasi ei poolda Süüria kodusõtta sekkumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles