Uuring: isahool on seotud munandite suurusega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Merihobukeste seas hoolitsevad isad ka viljastatud munarakkude eest.
Merihobukeste seas hoolitsevad isad ka viljastatud munarakkude eest. Foto: SCANPIX

Teadlased leidsid seose isa munandite suuruse ja selle vahel, kui aktiivselt ta oma laste eest hoolitsemises osaleb.

USA Emory ülikooli teadlaste sõnul hoolitsevad väiksemate munanditega mehed tõenäolisemalt oma järglaste toitmises, mähkmevahetuses ja vannitamises.

Katses, kus isadele näidati fotosid nende lastest, tuvastati munandite suuruse seoseid ka sellega, kuidas reageeris piltidele nende aju - väiksemate munanditega meestel aktiveerus suurem aju piirkond.

Uuring tunnistab, et isade käitumine on siiski tugevalt seotud ka kultuurikontekstist tulenevate ootustega.

Loomade seas on munandite suurus ja partnerite arv selgelt seotud – suuremate munanditega isenditel on enamasti ka rohkem seksuaalsuhteid.

Teadlased uurisid evolutsioonilise vahetuskauba teooriat, mille järgi suuremate munanditega isendid panustavad rohkem järglaste tootmisele kui nende eest hoolitsemisele. Seevastu väiksemate munandite puhul pole isendi suguelu nii aktiivne ning tal jääb energiat ka oma järglastega tegelemiseks.

Uuringus osales 70 meest, kes olid 1 -2-aastaste laste isad.


Teadlaste sõnul on suuremate munanditega meestel enamasti kõrgem testosterooni tase ning see mõjutab nende käitumist. Samas ei ole selge, mil moel mõjutab isa lapse saamise protsess.

«Me teame näiteks seda, et meeste testosteroonitase langeb, kui neist saavad laste kasvatamisega seotud isad,» kommenteeris uuringut läbi viinud teadlane Dr. James Rilling.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles