Kerry: USA ei ole valmis Vene kava elluviimist kaua ootama

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
John Kerry.
John Kerry. Foto: SCANPIX

USA on valmis andma Venemaale aega esitada selge kava, allutamaks Süüria keemiaarsenal rahvusvahelisele kontrollile, kuid ei kavatse kaua oodata, ütles täna välisminister John Kerry.


Ühtlasi kinnitas Kerry oma Vene ametivenna Sergei Lavrovi sõnu, mille kohaselt valmis ettepanek allutada Süüria keemiarelvaarsenal rahvusvahelisele kontrollile Vene-USA koostöös. «Esmaspäeval tegime Süüria režiimile ettepaneku loovutada keemiarelvad, et neid saaks rahvusvahelise kogukonna järelevalve all hävitada,2 lausus ta senati relvajõudude komiteele.

Ühendriikide välisministri sõnul oleks see parim viis Damaskuse keemiaarsenalist lähtuva ohu vähendamiseks ja selle käikulaskmise heidutamiseks.

Lavrov on lubanud esitada kava keemiarelvade üleandmiseks. Kerry sõnul ootab USA seda kava, kuid ei kavatse oodata kaua.

Kerry lubas, et president Obama, kes esineb hiljem teisipäeval pöördumisega, kavatseb Moskva ettepanekut tõsiselt kaaluda. «Lavrov peab kava esitama võimalikult ruttu. See peab olema sisukas ja kontrollitav,» lausus välisminister.

Samas kinnitas ta, et president kavatseb endiselt taotleda kongressilt luba sõjalisteks löökides Süüria presidendi Bashar al-Assadi karistamiseks keemiarelvarünnaku eest.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles