Euroopa parlament otsis üksmeelt Süüria küsimuses

Liisa Tagel
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Liidu välisasjade ja julgeolekupoliitika kõrge esindaja Catherene Ashton ja Euroopa komisjoni president Jose Manuel Barroso.
Euroopa Liidu välisasjade ja julgeolekupoliitika kõrge esindaja Catherene Ashton ja Euroopa komisjoni president Jose Manuel Barroso. Foto: SCANPIX

Täna kell 15:30 tegi Euroopa Liidu välisasjade ja julgeolekupoliitika kõrge esindaja Catherene Ashton avalduse Süüria kriisi teemadel ning sellele järgnes parlamendiliikmete arutelu, kus püüti jõuda selgusele selles osas, milline peab olema reaktsioon rahvusvaheliselt hukka mõistetud keemiarelvarünnakutele.

Vene välisminister Sergei Lavrov tegi üleeile ettepaneku allutada Damaskuse keemiaarsenal rahvusvahelisele kontrollile, millega Süüria režiim ka nõustus. USA president Barack Obama palus täna võimaliku diplomaatilise lahendusega seoses kongressil edasi lükata hääletus selle üle, kas Ühendriigid peaksid Süürias toimuvasse jõumeetoditega sekkuma. Obama kinnitusel jäävad sõjalaevad positsioonidele, et jätkata Süüriale surve avaldamist.

Cathrene Ashtoni avaldus: 21. augustil 2013 nägime, kuidas keemiarelva kasutati sadade inimeste mõrvamiseks Süürias. Tegemist on sõjakuriteoga, mis on vastuolus inimõiguste ja rahvusvahelise õigusega. ÜRO missioon toimus tegelikult väga keerulises olukorras ning on oluline, et ÜRO raport kiirelt valmiks ja annaks kinnitust sellele, mida juba teised aruanded on kinnitanud.

Praegune info on, et keemiarelvad on ainult režiimil ja nemad panid toime ka 21. augusti keemiarünnaku. Euroopa ühine seisukoht on hukkamõist. Rünnaku taga on Süüria valitsusrežiim ning meil on vaja ühstet rahvusvahelist reageeringut. Ka ÜRO Julgeolekunõukogu peab jõudma seisukohale.

Venemaa on teinud ettepaneku Süüria keemiarelvade kaotamiseks ning nüüd toetavad seda paljud ringkonnad, ka Süürias. Tuleb jälgida, et Süüria nõustuks ettepanekuga ning teeks seda kiirelt ja läbipaistvalt. Praegune tegutsemine peab olema varasemast erinev, ilma sõnamurdmise ja poliitiliste tõketeta. Süüria rahvas tuleb kannatustest ja hävingust päästa. Pagulaste aitamiseks tuleb võtta kasutusele rohkem resursse. Tuleb tagada ÜRO abil see, et vajalik abi jõuaks Süüriasse ning me saadame sinna jätkuvalt ka edaspidi abi.

Viimased arengud on andnud võimaluse nii keemiarelvaküsimuse lahendamiseks kui laiema poliitilise lahenduse leidmiseks. Kerry ja Lavrov arutavad seda teemat homme täpsemalt. Praegu on saabunud hetk, mis võimaldab meil käivitada protsessi poliitilise lahenduse leidmiseks.

ÜRO leiab, et humanitaakriisi lahendamiseks on vaja veel palju rohkem raha, kui on seni panustatud. Ei tohi ka unustada, et kui konflikt lõppeb, on vaja riik taas üles ehitada ning selleks on samuti vaja tohutult resursse.

José Ignacio Salafranca Sánchez-Neyra (Euroopa Rahvapartei fraktsioon): Süüria kriis rõhutab ühelt poolt seda, et Euroopa Liidu välisteenistus pole piisav hoolimata teie jõupingustest ja Vilniuse tippkohtumise tulemustest. See rõhutab ka seda, kuidas ÜROst ei ole abi. ÜRO ei suuda läbi oma organite midagi ära teha. Me näeme seda, et al-Assadil ja tema liitlastel on praegu paremad võimalused ja tulemuseks on humanitaarkatastroof Süürias. Nüüd on meil tegemist diplomaatiliste pingutustega keemiarelva hävitamiseks, ent selleks on vaja kiiret ja siduvat resolutsiooni. Tulemuseks on aga ikkagi see, et meil on siin vastamata küsimusi. Tahaksime teada, kas need jõupingutused võimaldavad seda, et al-Assad jätkab oma inimeste tapmist tavarelvastuse abil. Peaksime saavutama rahvusvahelisel tasandil poliitikas suurema mõju.
 

Hannes Swoboda (Sotsiaaldemokraatide ja demokraatide fraktsioon): Meil on palju tõendeid sellele, et vastutab al-Assad i režiim ning ei saa olla võimalik, et ta seda ei teadnud. Rahvusavaheline kogukond peab reageerima, et takistada. Ähvardatud on sõjalise sekkumisega. Ähvardustest oli kasu, sest venelased poleks selleta midagi teinud. Peame nüüd aga ka seda nõudma, et Süüria oma lubadusi järgiks ja allkirjastaks keemiarelva konvensiooni ning annaks üle keemiarelvad. See on muidiugi rahuprotsessi algus meil on vaja Genfi kohtumist ja sinna Venemaad, Süüriat ja Iraani. Ähvardustest on olnud kasu, aga nüüd on rahu hetk ja selles on Euroopa liidul roll – rahul peab olema võimalus.

Guy Verhofstadt (Euroopa Demokraatide ja Liberaalide Liidu fraktsioon):
Tahtsin juba 2 aastat tagasi jõulisemat lähemist. Ei ole enam kahtlust, et keemiarünnaku korraldas al-Assadi režiim. Meil on vaja kaherajalist lähenemist – kõigepealt tuleb lõpetada keemiarelva kasutamine, aga võimalus, et need relvad saavad olema rahvusvahelise kontrolli all saab toimuda ainult siis, kui see pole lõks, mis võimaldaks lihtsalt al-Assadil oma vägesid koguda. Siin ei ole teema selles, et Venemaa ja ameeriklased midagi arutavad. Me peame olema kindlad, et siin midagi muutub. Kui see ei ole võimalik järgnevate päevade või nädalate jooksul, on see ainult Süüria režiimile kasulik. Teine rada on see, et meil on vaja lennukeelutsooni Süüria kohale, et takistada al-Assadi tegevust õhus. Meil on vaja piitsa, millega survet avaldada! Mulle tundub, et ameeriklased ei saa aru, kuidas avaldada survet al-Assadile nii et tulemuseks oleks poliitiline lahendus.


Ulrike Lunacek (Roheliste / Euroopa Vabaliidu fraktsioon): Kõik oleme teadlikud, et tapatalgud Süürias peavad lõppema. Diplomaatliline lahendus on võimalik, ent me ei saa venitada. Tuleb jõuda Genfi kohtumiseni ja Iraan peab olema kaasatud. Kui ÜRO julgeolekunõukogu on suluseisus peab meil olema ka muid võimalusi. Me peame midagi ette võtma ka põgenike tõttu, kes vajavad poliitilist lahendust. Me peame suutma teha enamat selleks, et aidata põgenikke.

Charles Tannock (Euroopa Konservatiivide ja Reformistide fraktsioon):
100 000 hukkunule lisandudnud keemiarelvaohvrid nõuavad rahvusvahelist reaktsiooni. Ka mina tegin ettepaneku lennukeelutsooni kehtestamiseks. Venemaa ettepanek keemiarelva likvideerimiseks, millega Süüria nõustus, näitab, et neil on keemiarelv. Režiim on seda seni eitanud. Uus diplomaatiline ettepanek on meile suureks väljakutseks – tegemist on terroristliku režiimiga, kellega koostöö võib olla kaheldav. Nad on juba kogenud karistamatust. Tarvis on Genfi kohtumist ning poliitilist lahendust, viimast on seni takistanud aga Venemaa ja Hiina.

Willy Meyer (Euroopa Ühendatud Vasakpoolsete/Põhjamaade Roheliste Vasakpoolsete liitfraktsioon): Oleme igasuguse sekkumise vastu ja meil on vaja diplomaatilist lahendust, mis tuleb leida vastavalt ÜRO põhikirjale. Samast asjast rääkis Iraagi ja Saddam Husseini kontekstis ka Colin Powell. Me nõuame ÜRO sõltumatut uurimist. Keemiarelva kasutamine on rahvusvaheline kuritegu, kuid arvesse tuleb võtta kõiki asjaolusid ning ei tohi unustada Saudi-Araabiat. Me ei taha varjatud sõja tekkimist. Igasugune ÜRO-väline sekkumine võiks viia laiema sõjani. Meie peame ÜRO raamistikust kinni pidama ja Euroopa peaks seda väga hästi teadma. Euroopa peab olema rahvusvaheliste konventsioonide toetamise eest võitleja.

Nigel Farage (Vaba ja Demokraatliku Euroopa fraktsioon): Ma olen sõjalise sekkumise vastu, sest mõtlematu tegutsemine on vale. Siin räägitakse, et ühel pool on head ja teisel pahad. Mässuliste hulgas on esindatud ka al- Qaeda. Me oleme sõjalisi sekkumisi näinud – Afganistanis pole midagi saavutatud. Rakettide kasutamine teeks asja hullemaks. Ashton, te olete maailma kõrgeimini tasutatud naispoliitik, aga te ei saa midagi teha, sest Euroopa Liidul ei ole enam välispoliitikat. Me ei ole valmis minema sõtta, me oleme valmis alustama läbirääkimisi ja al-Assadil on võimalus näidata, kas ta on halb või hea. Ma tean, et teie esindate siin sellist klassi, kes arvab, et globaalne mõju on vaid pommidega saavutatav. Õnneks leidis meie oma briti parlamendis demokraatia toetust ja rahva soov sai kaitstud.

Charles Tannock (Euroopa Konservatiivide ja Reformistide fraktsioon): Mida teha selleks, et teised despoodid keemiarelva mujal ei kasutaks? Kas te lihtsalt istuksite käed rüpes?

Nigel Farage (Vaba ja Demokraatliku Euroopa fraktsioon): Jaotus halvad ja head pärineb meie enda välisministrilt William Hague'ilt. Me teame, et al-Quaeda on seotud ja ma olen skeptiline. Me peame täieliku ÜRO aruande ära ootama. Me ju käisime Iraagis sõjas ja meile öeldi, et seal olid massihävitusrelvad.

Ioan Mircea PAŞCU (Sotsiaaldemokraatide ja demokraatide fraktsioon): Mina olen pärit Rumeeniast ja elan seal võibolla nagu siga nagu Teie olete rumeenlasi kirjeldanud, aga siin kojas on kõigil võrdsed õigused. Ütlesite, et annaksite al-Assadile võimaluse tõenadada, kas ta on hea või halb? Kas 100 000 hukkunut võimaldab tal end hea mehena tõestada?

Nigel Farage (Vaba ja Demokraatliku Euroopa fraktsioon): Ma pole öelnud, et rumeenlased on sead, vaid et te diskrimineerite rahvusrühmi. Süürias kasutati massihävitusrelvi, aga ülepeakaela sõtta tormamine oleks samasugune viga nagu Afganistan ja Iraak.

Bruno Gollnisch (fraktsioonilise kuuluvuseta parlamendige): Ma imetlen avaldusi, mis viitavad sellele nagu me poleks kunagi enda ümber valesid näinud. ÜRO julgeolekunõukogu on varemgi valesid esitanud, et rünnata. 50 000 naist, keda justku serblased oleks vägistanud? Me elame keset valede pesa. Kas keemiarelva kasutamine oleks al-Assadile kasulik? Ei. Peame selles ka kahtlema.

Elmar Brok (Euroopa Rahvapartei fraktsioon): Peame tegutsema kiiresti ja tingimusteta. Survet tuleb suurendada ja tagada, et saavutaksime Süüria konfliktile poliitilise lahenduse. Peame suurendama humanitaarabi. Farage – meie üksmeel on suur edusamm, mille me Euroopas saavutanud olema.

Véronique de Keyser (Sotsiaaldemokraatide ja demokraatide fraktsioon) : Mulle jäi sõnavõtte kuulates mulje, et meil ei olegi üksmeelt, ka mitte keemiarelva puudutava osas. Kui me ei jõua ühtsele arusaamale ei saavuta me ka rahu. Kurjategijaid on Süürias kõikidel pooltel. Peame igal juhul saavutama üksmeele ja loodetavasti ka erinevad osapooled läbirääkimislaua taha tooma.

Sophocles Sophocleus (Sotsiaaldemokraatide ja demokraatide fraktsioon): Me peaks diplomaatiale aega andma. USA sõjaline sekkumine oleks hävitav. Meil oleks terrorirünnakud nii Euroopas kui USAs. Al-Assad tuleb kukutada rahva tahte tulemusel. Mõistame muidugi hukka keemiarelvade kasutamise, ent on oluline selles lähtuda tõenditest mitte kahtlustest.

Cathrene Ashtoni kokkuvõte: Ei ole küsimust, et keemiarelvade kõrvaldamise kava vajab kõigepealt tõestust, et al-Assadi režiim on nõus seda ettepanekut rakendama. Meil on vaja garantiisid, et see ei ole lihtsalt edasilükkamistaktika, vaid võimalus kaitsta Süüria kodanikke. ÜRO inspektorite raport peaks ilmuma lähipäevil ning siis on võimalus näha, mis Süürias tegelikult toimus. Liigume rahumeelse lahenduse suunas. Parim viis aidata Süüria põgenikke, on võimaldada neil tagasi koju minna. Kuni see võimalik pole, peame neid muud moodi aitama. Oluline on anda neile tulevikulootus. Igasugune tegutsemine peab toimuma ÜRO egiidi all.

Hääletamine toimub homme Eesti aja järgi kell 15:00

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles