ÜRO: Süüria režiim korraldas kaheksa ja mässulised ühe veresauna

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Houla linna haigla surnukuur Süürias.
Houla linna haigla surnukuur Süürias. Foto: SCANPIX

Asitõendid kinnitavad, et Süüria president Bashar al-Assadi režiim ja selle toetajad on viimase pooleteise aasta jooksul korda saatnud vähemalt kaheksa veresauna ning ülestõusnud ühe, teatas täna ÜRO Süüria uurimiskomisjon.

ÜRO komisjon, mis uurib alates 2011. aastast inimõiguste rikkumisi Süürias, nimetas oma tänases aruandes Süüriat lahingutandriks, kus veresaunu korraldatakse karistamatult.

Komisjoni teatel on üheksa 2012. aasta aprillist alates aset leidnud intsidendi puhul komisjoni standarditele vastavat kinnitust leidnud nii tahtliku massimõrva korraldamise akt kui ka süüdiolev osapool.

Aruande kohaselt tegeleb neljaliikmeline uurimisrühm praegu veel üheksa märtsist alates aset leidnud massimõrva uurimisega, mille puhul on kindlaks tehtud küll intsident, kuid mitte süüdlane. Ülejäänud juhtumite puhul on asjaolud aga liiga ebaselged, et massimõrva toimumist kinnitada.

Komisjoni juhi Paulo Sérgio Pinheiro aruandele lisatud avalduse kohaselt tapeti suurem osa kahe ja poole aasta jooksul hukkunud 100 000 inimesest ebaseaduslikes rünnakutes ja kasutades tavarelvi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles