Hitler kaotab veel ühe aukodaniku tiitli

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Benito Mussolini ja Adolf Hitler (paremal) aastal 1938.
Benito Mussolini ja Adolf Hitler (paremal) aastal 1938. Foto: SCANPIX

Alam-Saksimaal asuv Goslari linn teatas, et võtab Adolf Hitlerilt aukodaniku tiitli. Linna pressiesindaja Christian Burgarti sõnul langetas linnavolikogu sellise otsuse eile.


Tiitli äravõtmise algatasid vasakäärmuslased Die Linke parteist. Praegu on Hitler aga jätkuvalt veel aukodanik, sest otsus peab saama veel 29. oktoobril ametliku kinnituse Goslari administratiivnõukogult.

Tiitli äravõtmise argumendiks oli Burgarti sõnul asjaolu, et 1934. aastal selle tiitli pälvinud Hitler ei saa enam aukodanik olla seetõttu, et suri aastal 1945.

42 000 elanikuga Goslari linn on muuseas ka Saksa sotsiaaldemokraatide liidri Sigmar Gabrieli sünnipaik. Hiljuti tunnistas Gabriel, et kuigi temagi varem võitles selle eest, et Hitlerilt tiitel ära võetaks, tundub see talle nüüd peaaegu valena. «See on nagu üritada end puhtaks pesta millestki, millest pole end võimalik puhtaks pesta,» leidis ta.

Burgarti väitel polegi katsega minevikku kustutada. «Need aastad (kui Hitler oli aukodanik) on eksisteerinud, me ei saa seda muuta,» nentis ta.

Omal ajal tõstis Hitleri aukodaniku staatusesse umbes 4000 Saksa linna. Paljud neist võtsid talt kohe pärast sõda tiitli ära, mõned on seda aga teinud hiljem – näiteks Lõuna-Saksamaal asuv Trier aastal 2010. Ka Poola ja Austria linnad on seda tegema pidanud.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles