Tansaania kupatab kümneid tuhandeid burundi pagulasi koju

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NBA korvpalliliiga superstaar Stephen Curry käis tänavu juulis külas Tansaanias Nyarugusu pagulaslaagris malaariavõrke jagamas. Pildil räägib ta malaariast paraneva naisega.
NBA korvpalliliiga superstaar Stephen Curry käis tänavu juulis külas Tansaanias Nyarugusu pagulaslaagris malaariavõrke jagamas. Pildil räägib ta malaariast paraneva naisega. Foto: SCANPIX

Viimase kuu aja jooksul on Tansaania vägisi välja saatnud vähemalt 25 000 Burundi pagulast, ütles Catherine Huck ÜRO pagulaste ülemvoliniku (UNHCRi) ametist.


1993. aastal, kui Burundis puhkes kodusõda, põgenes sealt Tansaaniasse ligi miljon inimest. Suurem osa neist naasis vabatahtlikult koju pärast konflikti lõppu aastal 2006.

Nüüd on aga naaberriikidest viimastel kümnenditel miljoneid pagulasi vastu võtnud Tansaania kannatus katkenud ning sealsed võimud on otsustanud kiirendada Burundist, Rwandast ja Kongo Demokraatlikust Vabariigist nende juurde tulnute kojukupatamist. Tansaania riigi silmis on kõik need pagulased ebaseaduslikud sisserändajad.

«On raske hinnata, kui palju burundilasi juba Tansaaniast välja saadetud on, kuid viimasel kuul on neid olnud vähemalt 20 000, pigem 20 000-30 000 vahel,» ütles Huck. Tema sõnul liiguvad iga päev üle piiri sajad veoautod pagulastega, kellest paljudele pole kättesaadav ei joogivesi ega ulualune.

«Burundi valitsus peab korraldama konvoid, mis viivad väljasaadetud tagasi nende koduküladesse. Vajadus selle järele on tohutu ning rahvusvaheline kogukond peab sekkuma,» lausus Huck.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles