Rootsi kohus ei näe naiste baari ukse taha jätmises diskrimineerimist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Rootsis Växjö linnas tegutsev Harry’s baar pääses diskrimineerimissüüdistustest, mis neile esitati pärast seda, kui nad keeldusid enda sõnul soovist tõrjuda prostituute, aasiapärase välimusega naiste sisselaskmisest.


Süüdistus Harry’s-e omanikule ja kuuele šveitserile esitati mullu.

«Mind ja mu tütreid koheldi kui prostituute,» meenutas ajalehele Aftonbladet 44-aastane Merlita Malmström, üks juhtumiga seotud naisi.

Kuigi prokurörid püüdsid väita, et naiste nende välimuse pärast ukse taha jätmine oli ilmselge diskrimineerimisjuhtum, jäi Växjö ringkonnakohus teistsugusele seisukohale. Nad otsustasid, et baariomanikel oli prostitutsiooni kahtlustamise tõttu õigustatud põhjendus naisi mitte sisse lasta.

Kohus selgitas, et kohaliku politsei andmeil on selles piirkonnas prostitutsiooniga seotud aasia naisi. Sestap polnud ka kohtusse läinute sisselaskmata jätmine mitte rassism, vaid pigem prostitutsiooni kahtlustamine. Samas rõhutas kohus ka seda, et kohtusse läinud naiste puhul ei viita miski, et nad oleksid seotud prostitutsiooniga seotud.

Malmström ja teised kohtust abi otsinud naised on enda sõnul otsusest šokeeritud. «See oli traumeeriv kogemus. Kedagi ei tohiks kohelda nii, nagu koheldi meid,» sõnas ta.

Vähemalt üks naistest kavatseb otsuse edasi kaevata.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles