Briti toorid võivad kõrvaldada tõkke Lissaboni leppe teelt

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti konservatiivide liider David Cameron.
Briti konservatiivide liider David Cameron. Foto: Reuters / Scanpix

Suurbritannia konservatiivid, kes on korduvalt avaldanud vastuseisu Lissaboni lepingule ja nõunud leppe rahvahääletusele panemist näivad olevat leebunud, sest ajalehe Daily Telegraph teatel loobuvad toorid rahvahääletuse nõudest.


Briti parlament on Euroopa Liidu institutsioone reformivale ning otsustusprotsessi hõlbustavale Lissaboni leppele andnud oma heakskiidu, kuid arvamusküsitlustes kõige tõenäolisemaks peaministrikandidaadiks tõusnud konservatiivide liider David Cameron on korduvalt avaldanud vastuseisu Lissaboni lepingule ja lubanud selle valimisvõidu korral rahvahääletusele panna.

Euroopa Liidu institutsioone reformivale ja otsustusprotsessi hõlbustava Lissaboni lepingu jõustumiseks on vaja kõigi liikmesriikide heakskiitu.

Järgmised üldvalimised peavad Suurbritannias toimuma enne 2010. aasta juunit. Cameroni juhitud tooride võit teeks lõpu tosin aastat riiki juhtinud leiboristide võimule. Telegraphi andmetel võib Cameron juba täna teatada, et loobub referendumist, kui tema erakond üldvalimised võidab.

Cameron ütles eile, et kui kõik ühenduse 27 liiget leppe heaks kiidavad ja see dokument jõustub, pole tegemist tavalise leppega vaid osaga Euroopa seadusest.

Seni pole ainsa liikmesriigina Lissaboni lepingut ratifitseerinud Tšehhi euroskeptiline riigipea Václav Klaus, kuid ka tema on lubanud seda teha, kui leppe vastavust riigi põhiseadusega uuriv riigi konstitutsioonikohus annab lepingule heakskiidu.

«Ma olen alati lootnud, et president Klaus ei allkirjasta seda, kuid näib, et ajad on muutumas,» möönis Cameron, kes väidetavalt on palunud Klausil leppe ratifitseerimisega viivitada. «Me peame olema realistid ja kui Tšehhi kohus on otsuse teinud, peame uue reaalsusega nõustuma,» lisas anonüümseks jääda soovinud konservatiivide allikas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles