Tšehhi kohus andis Lissaboni leppele rohelise tule

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Václav Klaus.
Václav Klaus. Foto: Reuters / Scanpix

Euroopa Liidu institutsioone reformiva ja otsustusprotsessi hõlbustava Lissaboni leppe vastavust Tšehhi põhiseadusele uurinud konstitutsioonikohus andis reformileppele oma heakskiidu.


«Lissaboni leping kui tervik pole vastuolus Tšehhi põhiseadusega,» kinnitas 17 senaatori kaebust uurinud konstitutsioonikohtu esimees Pavel Rychetský AFP vahendusel.

Kuigi konstitutsioonikohus oli juba korra reformileppele oma heakskiidu andnud, pöördusid euroskeptikud eesotsas riigipea Václav Klausiga taas kohtu poole, et ratifitseerimisprotsessi venitada ning võimalikke vastuolusid leida. Siiski oli kohus ka teisel korral arvamusel, et Lissaboni leping riigi suveräänsust ei vähenda.

Tšehhi on ainus ühenduse liikmesriik, mis pole veel ratifitseerinud kauaoodatud reformilepet. Kuigi Tšehhi parlament kiitis lepingu heaks, pole konservatiivist Klaus nõustunud seda ratifitseerima.

Neljapäeval teatasid ELi liidrid, et nõustusid Klausi tingimusega, mille täitmisel lubas viimane allkirjastada Lissaboni leppe reformikava. Nimelt ei hakka Tšehhi puhul kehtima ELi põhiõiguste harta, sest riik soovib kaitsta oma kodanikke pärast Teist maailmasõda riigist välja saadetud sakslaste võimalike omandinõuete eest.

Klaus on lubanud leppe ratifitseerida, kui konstitutsioonikohus lepingule heakskiidu annab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles