Vene riigiduuma taunis Leedut

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaade riigiduuma istungitesaali
Vaade riigiduuma istungitesaali Foto: Reuters / Scanpix
Vene riigiduuma tegi kolmapäeval tauniva avalduse Leedu suhtes, kus võeti hiljuti vastu seadusparandus, mis võrdsustab nõukoguliku ja natsliku riigisümboolika.

«Riigiduuma märgib murelikult, et Leedu Vabariigi võimud võivad oma vastutustundetu tegevusega, minnes nende lõa otsas, kes ärgitavad Leedu ühiskonnas Venemaa-vastaseid meeleolusid, ning seades spetsiifiliselt mõistetavad transatlantilised huvid kõrgemale globaalse julgeoleku ja üleeuroopaliste ülesannete kaalutlustest, seada ohtu stabiilsuse ja julgeoleku Euroopas, pidurdada Euroopa koostöö protsessis täheldatavaid nihkeid,» seisab Interfaxi vahendatud avalduses.

Dokumendis viidatakse, et Leedus «kehtib siiani» 2000. aastal vastu võetud seadus, milles Venemaale kui Nõukogude Liidu õigusjärglasele esitatakse nõue korvata okupatsiooniaastate 1940-1993 vältel tekitatud kahjud.

«Spekuleerides Leedu sõjaeelsete ja -järgsete, paljuski mitmetähenduslike sündmustega, üritavad selle riigi radikaalselt meelestatud poliitikud võrdsustada natsi-Saksamaa kuritegusid ja Nõukogude Liidu tegevust Suure Isamaasõja ajal, unustades seejuures, et kaasaegse Leedu riigi olemasolu ise selle üldtunnustatud piirides ja pealinna Vilniusega oli sõja lõpplahenduse tulemus, milles Nõukogude Liit mängis otsustavat rolli,» leiavad Vene seadusandjad.

«Riigiduuma saadikute veendumuse kohaselt solvab see tegevus natsismi võitjate mälestust, kes nõukogude lippude all andsid oma elu Leedu ja kogu Euroopa vabastamiseks fašistlikust ikkest, milles ei olnud kohta ei Leedu riiklusel ega leedu rahval endal,» seisab dokumendis.

Samuti väidavad avalduse autorid, et Leedus kehtivad seadusandlikud piirangud, mis raskendavad Vene ärimeeste tegevust majanduse vallas.

«Ajal, mil Venemaa ja Euroopa Liit on praktiliselt lähenenud tähtsaimate kokkulepete saavutamisele oma suhete kogu spektri osas, üritasid just nimelt Leedu võimud seda protsessi blokeerida,» viitavad nad.

Samuti avaldavad Vene seadusandjad muret meedias ilmunud teadete pärast, et juhul kui Poola keeldub USA raketikilbi komponendiks olevate püüderakettide paigutamisest oma territooriumile, võib seda kaaluda Leedu.

«Kahjuks ei ole Leedu võimud leidnud endas mehisust juba selles staadiumis ametlikult keelduda USA raketikilbi elementide paigutamisest oma territooriumile,» pahandab riigiduuma.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles