Clinton: müüri aastapäeva tähistades vaadakem tulevikku

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Angela Merkel (paremal) ja Hillary Clinton.
Angela Merkel (paremal) ja Hillary Clinton. Foto: AFP / Scanpix

Täna Saksa kantsler Angela Merkeliga kohtunud USA välisminister Hillary Rodham Clinton õnnitles sakslasi Berliini müüri langemise 20. aastapäeva puhul, öeldes, et on nauding viibida Berliinis, millel oli suur tähendus mitte üksnes sakslaste, vaid kogu maailma jaoks.


«Õnnitlen kantslerit mitte ainult väga hästi välja teenitud sündmuse puhul, vaid kiidan ka tema ja ta valitsuse tööd,» ütles Clinton AFP teatel. «On au siin Ühendriike esindada.»

Eile ütles Clinton, et vaevarikast tööd, mida külma sõja lõpetamiseks ette võeti, peaks nüüd rakendama uute väljakutsetega tegelemiseks, tuues näiteks äärmusluse ja kliimamuutuse.

Clinton ütles, et 9. november 1989 oli öö, mil «ajalugu tungis läbi betoonist ja okastraadist» ning seda tähistades peaks vaatama edasi, mitte tagasi.

«Meie ajalugu ei lõppenud ööl, mil müür langes, see algas uuesti,» ütles ta. «Peame moodustama veelgi tugevama partnerluse, et kukutada 21. sajandi müürid ja vastu astuda neile, kes nende taha peituvad: suitsiidipommitajad, need, kes mõrvavad ja sandistavad tüdrukuid, kelle ainus soov on kooli minna, riigijuhid, kes otsustasid oma rahva rikkuse tagamise asemel oma rahakotti paisutada.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles