Lõuna-Soomes on sadade meetrite pikkused vaktsiinijärjekorrad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gripivaktsiin ei ole spetsialisti sõnul ohtlik.
Gripivaktsiin ei ole spetsialisti sõnul ohtlik. Foto: Reuters / Scanpix

Järjekorrad Soome pealinna Helsingi ümbruse tervishoiuasutustes, kus on alustatud seagripi riskigruppidesse kuuluvate isikute vaktsineerimist, ulatusid täna sadade meetrite pikkuseks.


Helsingi eeslinnas Espoos viiakse vaktsineerimisi läbi kümnes ja Vantaal viies meditsiiniasutuses, vahendas STT.

Mitmes Soome paigas oldi täna sunnitud vaktsineerimised sootuks peatama, kuna vaktsiin sai otsa. Nii juhtus näiteks mõnes Tampere tervishoiuasutuses, kuid ka Järvenpääl riigi lõunaosas ja Lapimaal Enontekiös.

Täna algas Soome suurimates linnades ka infokampaania, mille raames julgustatakse riskirühmadesse kuuluvaid inimesi (meditsiinitöötajad, rasedad, väikelapsed ja eakad) end seagripi vastu vaktsineerima, kirjutas YLE. Peale plakatite ja brošüüride on kaasatud ka sotsiaalne meedia: Facebook, Suomi24 ja Messenger.

Seagripp laieneb alanud nädalal epideemiaks kogu Soomes. Lõppenud nädalavahetusel kasvas järsult Helsingis ja mujal Lõuna-Soomes infotelefonidele helistanud inimeste arv, kes rääkisid arvukatest haigusjuhtumitest. Suur osa nakatunutest on lapsed.

Seagripp on seni nõudnud Soomes kahe inimese elu. Üldiselt on aga kogu epideemia olnud suhteliselt kerge. Haiglaravi on vajanud vaid sadakond inimest.

Registreeritud on 1425 seagripijuhtumit, kuid ilmselt ulatub nende tegelik arv kümnetesse tuhandetesse.

Seni on Soome toimetatud umbes 500 000 H1N1-vaktsiini ning võimude teatel on seeläbi ära hoitud umbes 50 000 inimese haigestumine, edastas Helsingin Sanomat. Tulevatel nädalatel jõuab riiki veel 200 000 vaktsiiniannust.

Praegu antakse vaktsiini vaid riskigruppidele, korras tervisega täiskasvanutele hakatakse süste tegema kõige varem jõulude ajal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles