Venemaa kaalub surmanuhtluse taastamist

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paari aasta tagune meeleavaldus Moskvas, mille osalejad nõudsid silma silma, hammast hamba ja surma surma eest.
Paari aasta tagune meeleavaldus Moskvas, mille osalejad nõudsid silma silma, hammast hamba ja surma surma eest. Foto: ITAR-TASS / Scanpix

Venemaa hakkas täna arutama surmanuhtluse taaskehtestamist tuleva aasta jaanuarist, teatab uudistevõrk AFP. Kuigi kohalik avalikkus on selle poolt, läheb selle karistuse uuesti kasutusse võtmine vastu kohustustega, mille Moskva on võtnud Euroopa Nõukogu ees.

Sankt Peterburis asuv põhiseaduskohus vaeb, kes Vene kohtunikud võivad hakata surmanuhtlusi taas määrama alates 2010. aastast, kui moratoorium sellele karistusviisile aegub. Otsus peab tulema 1. jaanuariks. Pärast hommikust istungit kuulutas kohtu juht Valeri Zorkin arutelu kinniseks.

Mihhail Krotov, kes on Vene presidendi Dmitri Medvedevi esindaja põhiseaduskohtus, ütles, et Kreml pooldab surmanuhtluse järkjärgulist kaotamist.

Venemaa peaminister Vladimir Putin on 2007. aastal, kui riigipea tool oli veel tema käes, avaldanud tugevat arvamust surmanuhtluse vastu, nimetades seda mõttetuks. Samas ei palunud Putin aga parlamendil ratifitseerida seda keelustavad Euroopa protokolli.

Vene tabloidlehe Moskovski Komsomolets septembrikuine küsitlus näitas, et surmanuhtlust toetab 80 protsenti sealsest rahvast. Ühest möödunud aastal tehtud uuringust aga selgus, et 30 protsenti venelastest tahaks korruptsiooni karistusena näha koguni avalikke hukkamisi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles