Piraatide saagiks langes relvalastiga kaubalaev

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põgenevad Somaalia piraadid Adeni lahes.
Põgenevad Somaalia piraadid Adeni lahes. Foto: SCANPIX

Somaalia piraadid kaaperdasid eile Araabia Ühendemiraatide lipu all sõitva kaubalaeva, mis väidetavalt vedas relvastust.


Ida-Aafrika Meresõitjate Abiprogrammi esindaja Andrew Mwangura kinnitusel viisid piraadid võltsnime Al Mizan kandnud laeva riigi põhjaosas asuva Garacadi linna lähistele, vahendas Reuters.

Esialgsetel andmetel rikkus laev ÜRO Somaaliale kehtestatud üldist relvaembargot, mille kohaselt on keelatud relvade ja sõjaliste kaupade otsene või kaudne tarnimine, müümine ja edastamine Somaaliale.

Mwangura sõnul on tegemist regulaarse relvatarnijaga, mis üritab relvaembargost kõrvale hiilida. Anonüümseks jääda soovinud allikate väitel vedas laev käsirelvi, laskemoona, rakette ja granaate.

Lisaks relvalaadungiga laeva kaaperdamisele avasid piraadid 400 meremiili kaugusel Šeišellidest ja 1000 meremiili kaugusel Somaalia pealinnast Mogadishust tule ka Hong Kongi lipu all sõitva naftatankeri BW Lion pihta. 330 meetri pikkusel ja 160 000 tonni kaaluval tankeril õnnestus siiski pääseda.

Somaalia merepiraatluse vastase ELi mereoperatsiooni EU NAVFOR esindaja andmetel pole piraadid nii kaugel Somaalia rannikust veel ühtki laeva rünnanud. Mwangura sõnul tulistati laeva automaatrelvadest ja granaadiheitjatest, kuid keegi rünnakus viga ei saanud.

Mwangura teatel on viimase kolmekümne päeva jooksul piirkonnas täheldatud tosinat piraadirünnakut. Tema hinnangul ründavad piraadid lähima kahe ööpäeva jooksul arvatavasti veel mõnda laeva, sest soodsad ilmastikutingimused soosivaid rünnakuid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles