Holokausti eitanud piiskop peab astuma kohtu ette

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Richard Williamson.
Richard Williamson. Foto: Reuters / Scanpix

Holokausti täit ulatust eitanud Suurbritannia piiskop Richard Willamson peab astuma Saksamaa kohtu ette väidetava rassiviha õhutamise pärast.


Ultrakonservatiivse Püha Pius X ühingu liige on süüdistused tagasi lükanud, mistõttu keeldus maksma ka 12 000 euro (üle 187 000 krooni) suurust trahvi, mis võimaldanuks tal kohtu alt pääseda, vahendas AFP.

Skandaal Willamsoni ümber puhkes jaanuaris, kui avalikustati intervjuu, milles ta eitas holokausti täit ulatust.

«Ma usun, et gaasikambreid polnud olemas... Ma usun, et 200 000 kuni 300 000 juuti hukkus natside koonduslaagrites, kuid mitte ükski neist gaasikambris.[...] See kõik on vale, vale, vale!» ütles Willamson mullu novembris antud ja jaanuaris eetrisse läinud intervjuus.

24. jaanuaril otsustas paavst Benedictus XVI tühistada 20 aasta eest kirikukogu otsuseid eiranud Willamsonile määratud teenistuskeelu. Vaatamata kriitikale kinnitas  Vatikan, et polnud Williamsoni seisukohtadest teadlik.

Paavsti otsus Willamson rehabiliteerida tõi kaasa valju pahameele juutide seas. Iisraeli sõnul nurjas paavsti otsus koguni katoliku kiriku ja juutide dialoogi vallas poole sajandi jooksul saavutatu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles