Hiina mängis taas ilmaga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esmalt «tellitakse» taevast lund, seejärel rassitakse, et sellest lahti saada. Kommunistlikku loogikat etendasid korrakaitsjad teisipäeval Tiananmeni väljakul.
Esmalt «tellitakse» taevast lund, seejärel rassitakse, et sellest lahti saada. Kommunistlikku loogikat etendasid korrakaitsjad teisipäeval Tiananmeni väljakul. Foto: Reuters/ScanPix

Hiina meedia teatel kutsusid teadlased üleeile Pekingis sel kuul juba teist korda esile suure lumetormi. Emakese loodusega mängimine ei ole aga paljudele meeltmööda.


Hiina pealinn kattus lumevaibaga tänavu juba 1. novembril – nii vara pole lumi seal maha sadanud viimase 22 aasta jooksul. Üleeile tuli lumi seal jälle maha ning meteoroloogide sõnul jätkub lumesadu veel vähemalt kolm päeva, vahendas AFP.



Kuigi lume kõrvaldamisega tegeles üle 15 000 töölise, olid eilseks paljud tänavad endiselt blokeeritud. Suletud olid ka Pekingisse ning lähedalasuvatesse Hebei ja Shanxi provintsi viivad maanteed.



Viitega ühele anonüümsele ametiisikule teatas ingliskeelne riiklik ajaleht China Daily eile, et mõlemad lumetormid kutsus kunstlikult esile Pekingi ilmamuutmisamet, lastes pilvedesse pihustada teatud kemikaale, mille mõjul suureneb vihmasadu kuni 20 protsendi võrra.



Ilmamuutmisega tegelev organ keeldus väidet kommenteerimast. Teisipäeval teatas üks ametnik, et torm oli looduslik.



Linnavõimud on varemgi sääraseid meetodeid kasutanud, põhjendades seda asjaoluga, et nii leevendatakse Pekingis ja ülejäänud Põhja-Hiina osades juba üle kümne aasta kestnud põuda.



Kohalikud elanikud seevastu kurdavad, et sääraste üllatuslike lumetormidega kaasnevad liiklusummikud, ärajäetud lennud, edasilükatud õppetunnid ja muud ebameeldivused ei ole vaeva väärt. Nende arvates võiks võimud vähemalt ette hoiatada, kui nad pilvedega taas mängima hakkavad.



Lisaks argipäevastele probleemidele võib ilmaga manipuleerimine kaasa tuua ka mitmeid pikaajalisi ebameeldivaid kõrvalefekte, tsiteeris China Daily eksperte.



«Keegi ei oska öelda, kui palju peab ilmaga manipuleerima, et taevast muuta,» ütles Hiina teaduste akadeemia füüsikaprofessor Xiao Gang ajalehele. «Me ei tohiks vihma või lume saamiseks kunstlikest meetmetest liiga palju sõltuda, sest taevas on liiga palju teadmatust.»



Pekingi insener Zhao Nan selgitas, et pealinna tänavatelt mahasadanud lume eemaldamiseks kasutatud 5500 tonni kloriidi (ehk ligi pool sellest, mis kulub aastas keskmiselt) on võimeline hoonete terasstruktuure söövitama.



Leht viitas ka ametlikule statistikale, mille kohaselt põhjustas sama kemikaal Pekingis 2005. aastal 10 000 puu ja 200 000 ruutmeetri rohumaa hävimise.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles