Havel manitseb EL-i Ida-Euroopaga kannatlik olema

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tšehhi ekspresident Vaclav Havel
Tšehhi ekspresident Vaclav Havel Foto: SCANPIX

Endine Tšehhi president Vaclav Havel manitses eile Euroopa Liitu ilmutama ekskommunistliku Ida-Euroopa riikide suhtes «mõistvust ja kannatlikkust».


Raudse eesriide langemisele oluliselt kaasa aidanud Havel, kes oli aastatel 1989-2003 esmalt Tšehhoslovakkia ja seejärel Tšehhi liider, esines Berliini müüri lagunemise 20. aastapäeva puhul Euroopa Parlamendis.

Ta möönis, et EL-i Lääne-Euroopa riigid on Ida-Euroopa liikmete näol saanud «mitut liiki peavalu».

Haveli sõnul oli aga idaleeri vastuvõtmine ainuõige, sest vastasel juhul oleks Euroopa praegusest märksa ohtlikum ning väljajäänud riikidest oleks saanud «mitmesuguste natsionalistide ja populistide ning nende relvastatud omakaitse koondumiskoht».

«Ükskõik kui tülikas see Euroopa Liidu jaoks ka ei oleks olnud, see on seda väärt, sest igasugune alternatiivne asjade käik oleks viinud märksa halvemate ja ohtlikumate tagajärgedeni.»

«Nii et kõiki neid asjaolusid arvestades võib Euroopalt paluda üksnes kannatlikkust ja mõistmist.»

Havel ei maininud otse Tšehhi euroskeptikust presidenti Vaclav Klausi, kes üritas Lissaboni leppe ratifitseerimist tõkestada ja on seetõttu pahuksis kõigi ülejäänud EL-i liidritega.

Ekspresident rõhutas aga, et majandushuvidel ei tohi lasta Euroopa solidaarsust õõnestada ega nõrgendada EL-i vastuseisu totalitaarsetele režiimidele.

«Kurjuse ees ei tohi taganeda, sest kurjuse loomuses on igast järeleandmisest kasu lõigata,» hoiatas ta ja lisas, et eurooplaste toetus aitab demokraatiat hindavaid ja olukorda terava pilguga vaatlevaid inimesi Põhja-Koreas, Birmas, Iraanis, Tiibetis, Valgevenes, Kuubal ja igal pool mujal rohkem, kui me arvata oskame.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles