Hindupoliitik heitis Ungarile ette mustlaste ahistamist

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ungari mustlastüdruk isa süles.
Ungari mustlastüdruk isa süles. Foto: AFP / Scanpix

Mustlastest patsientide ja nende külaliste kultuuriliste omapärade arvestamiseks eraldi palati teinud Gyongyose linna haigla on heaks eeskujuks, mida ka teised Ungari hospitalid peaksid selle vähemuse kiireks integreerimiseks järgima, vahendab ajaleht The Budapest Times tuntud USA hindust poliitiku Rajan Zedi sõnu.

Ida-Ungaris asuv Gyongyose haigla koges aga enne, kui eripalatile mõtlema hakati, tõelist kultuuridevahelist arusaamatust. 2002. aastal sai üle kümne mustlase ja politseiniku vigastada, kui korrakaitsjad pidid tulema ohjama surnud sugulast leinavaid mustlasi. Selle rahva surma ja sünniga seotud tavad on mõnevõrra teistsugused kui ungarlastel, nagu ka viis, kuidas nad väljendavad oma tundeid. Sestap on Gyongyose hospital kaalunud ka eraldi mustlastega tegeleva ametniku töölevõtmist.

Zed arvustas Ungarit ka selle pärast, et mustlasi diskrimineeritakse, nad peavad elama aguleis, neisse suhtutakse vaenulikult ning selle vähemuse seas töötuid keskmisest kõvasti rohkem ning keskmine koolist lahkumise ja eluiga märksa madalam. Vähem kui üks protsent Ungari mustlastest jõuab kõrghariduseni.

Ungaris elab umbes miljon mustlast, nad moodustavad selle maa rahvastikust kümme protsenti. Demograafid ennustavad, et aastaks 2050 moodustavad mustlased Ungari rahvastikust 21 protsenti.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles