Wall Street Journal: Ida-Euroopa on valmis Afganistani lisavägesid saatma

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mullu kevadel plahvatuses hukkunud Poola sõjaväelase Grzegorz Politowski surnukeha kodumaale toomine.
Mullu kevadel plahvatuses hukkunud Poola sõjaväelase Grzegorz Politowski surnukeha kodumaale toomine. Foto: AFP / Scanpix

Ajal, kui USA president Barack Obama räägib sellest, et Afganistan peaks iseseisvalt rohkem oma julgeolekuga hakkama saama, on Kesk-Euroopa riigid valmis hoolimata kasvavast ohvrite arvust valmis sinna rohkem sõdureid ja varustust saatma, kirjutab tänane ajaleht The Wall Street Journal.

Kesk-Euroopa rühma juhib Poola, kellel on umbes 2000 sõdurit Ghazni provintsis. See riik kavatseb suurendada oma panust hoolimata sellest, et kindralid kaebavad nii personali- kui varustusepuuduse üle ning süüdistavad poliitikuid selles, et just alarahastatus on viimasel ajal hukkunud Poola sõdurite surmapõhjus.

Wall Street Journal märgib, et kuigi ametlikult Poola alles kaalub, kas vastata rahvusvaheliste julgeolekuabijõudude (ISAFi) juhi kindral Stanley McChrystali palvele saata lisavägesid, on nende valitsus kohaliku meedia spekulatsioonide kohaselt Ühendriikidele juba lisasõdureid lubanud.

Poolale, mis on pidevalt painatud rahvusvahelistest tagatistest oma julgeolekule, on põhiline vägede Afganistanis hoidmise põhjus NATO võimekus kaitsta oma liikmeid, nendib Wall Street Journal. «NATO usaldusväärsus otsustatakse Afganistanis,» tsiteerib leht Poola välisministri Radoslaw Sikorski augustikuiseid sõnu. «Kui NATO suudab olla edukas samamoodi nagu saavutati edu Balkanil ja Iraagis, suureneb tema heidutusvõime ning see on Poola rahvuslikes huvides.»

Wall Street Journal ei jäta sealjuures meenutamata, et 1980ndatel veel Briti kodanikuna töötas Sikorski ise Afganistanis sõjakorrespondendina ning aastal 2006 oli ta kaitseministrina üks olulisi otsustajaid, kui Poola saatis Afganistani oma kontingendi.

Ka Tšehhi kavatseb Wall Street Journali andmeil suurendada oma praegust rohkem kui 300-pealist kontingenti tuleval aastal umbes 600-le. Tšehhid kavatsevad sinna saata ka üksuse, kes õpetab afgaani sõduritele lahingkopteritega lendamist.

Kontingenti Afganistanis plaanib kasvatada ka viimase riigina enne USAd Iraagist lahkuv Rumeenia ning Bulgaaria ei kavatse seal teenivate vägede arvu vähendada hoolimata pingelisest eelarveseisust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles