Biljana Plavsic tahtis näidata head eeskuju teistele sõjakurjategijatele

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endine Bosnia serblaste president Biljana Plavsic.
Endine Bosnia serblaste president Biljana Plavsic. Foto: AP / Scanpix

Möödunud kuul Rootsi vanglast vabanenud kunagine Bosnia serblaste liider Biljana Plavsic tunnistas värskes intervjuus, et lootis end ÜRO sõjakuritegude tribunalile välja andes, et tema kaassüüdlased järgivad seda eeskuju, kirjutab uudistevõrk AFP.

79-aastane Plavsic kuulus Bosnia serblaste liidrite hulka aastail 1992-1994. ÜRO kohus mõistis ta 11 aastaks vangi. Tänu heale käitumisele ja toimunu suhtes üles näidatud kahetsusele vabanes ta trellide tagant tänavu 27. oktoobril, olles reaalselt vanglas istunud vaid kuus aastat.

 

«Ma ei teadnud neist mõrvadest ning olen süüdi nii kõrge ameti pidamises teadmata sellest, mis toimus,» rääkis Plavsic Belgradis ilmuvale päevalehele Politika.

Plavsic on ainus 1990ndate Balkani sõjakuritegude eest süüdi mõistetud naine. Ta tunnistas lehele, et nägi ümberlükkamatuid tõendeid serblaste kuritegudest: mõrvadest, piinamistest, koonduslaagritest.

«See oli minu jaoks traagiline paljastus, sest ma ei teadnud sellest,» jutustas Plavsic. «Ma mõistsin, et olin süüdi neist kuritegudest mitteteadmises.»

2001. aasta alguses end ÜRO sõjakuritegude tribunalile välja andnud Plavsic lootis enda sõnul, et teised järgivad tema eeskuju ja võtavad oma tegude eest vastutuse. «Kuid seda ei juhtunud, nad kõik on nagu hiired varjunud oma urgudesse,» rääkis ta, vihjates selgelt kunagistele kaasvõitlejatele Radovan Karadzicile ja Ratko Mladicile.

Karadzic arreteeriti mullu juulis Belgradis, pärast seda, kui ta oli 13 aastat tribunali eest varjunud. Mladicit pole siiani tabatud. Mõlemaid süüdistatakse sõjakuritegudes, mille seas on näiteks 7000 bosniaki mehe ja poisi tapmine Srebrenica veresaunas ja 44 kuud kestnud Sarajevo piiramine, mis nõudis umbes 10 000 inimelu.

Eile külastas Plavsic bosnia serblaste linna Banja Lukat. Ta kinnitas, et ei kavatse enam poliitikasse naasta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles