Netanyahu: vaid kõnelused saavad tuua Palestiina omariikluse

LETA/REUTERS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu.
Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu. Foto: AP / Scanpix

Iisraeli parempoolne peaminister Benjamin Netanyahu ütles pühapäeval, et rahuläbirääkimistele ei ole teisi valikuvõimalusi ja palestiinlaste ühepoolsed sammud ütleksid üles varasemad lepped.


Palestiina ametnikud ütlesid varem päeval, et kavatsevad paluda ÜRO Julgeolekunõukogult oma iseseisvumise tunnustamist, sest ummimkusse jooksnud rahuprotsess näib lootusetu.

«Iisraeli ja Palestiina Omavalitsuse kõnelustele ei ole asendust ning iga ühepoolne teerada ütleks vaid üles meievaheliste varasemate lepete raamistiku ja tooks ainult kaasa Iisraeli poole ühepoolsed sammud,» ütles Netanyahu.

Jeruusalemmas Lähis-Ida foorumil kõne pidanud Netanyahu ei viidanud otsesõnu palestiinlaste otsusele pöörduda omariikluse tunnustamise saavutamiseks ÜRO-sse. Samuti ei täpsustanud valitsusjuht Iisraeli võimalikke ühepoolseid samme, kui palestiinlased püüaksid ühepoolselt leida rahvusvahelist toetust oma tulevasele riigile.

Palestiinlaste pealäbirääkija Saeb Erekat ütles varem päeval, et omariiklust Läänekaldal ja Gaza sektori territooriumil taotleva diplomaatilise algatuse valmimiseks puudub ajaline raamistik.

«Kui oleme valmis, siis läheme ÜROsse,» ütles ta Reutersile.

Palestiinlased on kaotanud usu rahukõnelustesse Iisraeliga, mis on juba enam kui aasta patiseisus ja mida Ühendriigid püüavad tulutult taas käima lükata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles